Ryssar rädda att kallas in: ”Jag är helt enkelt skräckslagen”

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland har påbörjat mobilisering av 300 000 reservister. Men oron över att bli inkallade som krigssoldater mot sin vilja växer hos de familjer som SVT har pratat med.

– Man är rädd och känner sig hjälplös. Man vill vara förvissad om att man inte blir kanonmat i ett meningslöst krig, säger ”Oleg”, student från Moskva, som nu funderar på att lämna landet.

– Har man en son i Ryssland, är man ständigt orolig och vill undvika armén, även när det är fred, säger ”Elena”, från Moskva till SVT.

”Elena” och hennes son ”Andrej”, 24, som egentligen heter något annat, bor i Moskva. Efter att Rysslands president Vladimir Putin har utropat allmän mobilisering kan hon inte tänka på annat än det. När kriget bröt ut den 24 februari, flyttade ”Elenas” son utomlands, av rädsla att bli inkallad som soldat. Fyra månader senare kom han tillbaka till Moskva.

– Jag får flashbacks från den 24 februari, vill bara gömma mig under täcket. Men man måste skydda sina barn, säger ”Elena”.

”Tryggheten finner man bara utomlands”

Delvis mobilisering innebär att reservister kallas in till armén. Den ryska mobiliseringen berör i första skedet 300 000 personer. ”Andrej” har inte gjort värnplikten och berörs därför inte av beskedet. Men hans vänner gör det.

– Så klart är jag orolig nu, säger ”Andrej”.

”Oleg” är student i Moskva. Han bör inte heller beröras av den delvisa mobiliseringen, men funderar ändå på att lämna landet. Hans vänner har redan blivit inkallade till ryska armén under onsdagen. Samtidigt har priser på vissa flygbiljetter ökat markant det senaste dygnet. Flygbiljetter till de länder där ryssar inte behöver visum är slutsålda de närmaste dagarna.

– Den basala tryggheten finner man bara utomlands, säger ”Oleg”.

Hör ”Elena”, ”Andrej” och ”Oleg” berätta hur de ser på beskedet om ökad mobilisering i Ryssland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.