När som helst anländer tre kinesiska stridsfartyg till Östersjön. De lämnade Shanghai i våras och på fredag ska de hälsas välkomna vid den ryska flottbasen Baltijsk nära Kaliningrad. Försvarsalliansen Natos talesperson säger till SVT Nyheter att de följer de kinesiska fartygen noga.
LÄS MER: Nya bilder visar rysk-amerikanska närkontakten ovanför Östersjön
- Vi är medvetna om att tre kinesiska fartyg är på väg mot Östersjön för att delta i en rysk övning. Alla länder har rätt att delta i övningar, så länge de respekterar internationell lagstiftning, säger Natos talesperson Piers Cazalet till SVT Nyheter.
Jagare sköt skarpt
De tre kinesiska militärfartygen som är på väg till Östersjön övade sin stridsduglighet i Medelhavet förra veckan. De sköt då skarpt enligt Kinas försvarsdepartement. Det är oklart exakt vilka vapen som testades.
LÄS MER: Ryskt jaktplan nära svenskt signalspaningsplan
Kina skickar bland annat ett av sina mest moderna örlogsfartyg. Det är en jagare av typen 052D som blev operativ i år enligt Janes Defence. Jagare är förhållandevis stora och snabba fartyg med kapacitet för mycket kraftiga vapen som robotar, torpeder och ubåtsjaktminor. De kan slå ut mål i luften och till havs.
Säkerhetspolitisk signal
Det här är en framför allt en säkerhetspolitisk signal till stormakter som Storbritannien, Frankrike och USA, säger forskningsledaren Fredrik Westerlund vid Totalförsvarets Forskningsinstitut FOI.
LÄS MER: Flygvapnets plan följde ryska Tu-160 Blackjack-plan över Östersjön
– Det finns inga skäl för Kina att bygga upp en militär förmåga i Östersjön. Den handlar mer om politik än specifik militär förmåga att verka i Östersjön.
Enligt ryska myndigheter kommer omkring tio militärfartyg och mer än ett dussin flygplan och helikoptrar från Ryssland och Kina delta i övningen som kallas ”Joint Sea”. Natos kommer inte öva med Kina i Östersjön. Men Nato kommer sannolikt ha kontakt med de kinesiska fartygen.
– Det är viktigt för oss att samarbeta med Kina, och vi vill värna om vår vänskapliga relation, säger Natos talesperson Piers Cazalet till SVT Nyheter.
LÄS MER: Svenska Gripenplan ryckte ut mot ryska bombplan
Militära incidenter
Den fråga som många ställer sig är om den rysk-kinesiska övningen kommer bidra till att öka det redan spända läget runt Östersjön sedan Rysslands annektering av Krim.
Senaste åren har det varit många rapporter om att ryska och Nato och dess allierade och partners varit extremt nära varandra med både stridsflyg, signalspaningsplan och fartyg. Trots att Nato och Ryssland hade möte förra året har incidenterna fortsatt i år.
LÄS MER: Nato och Ryssland i möte – efter incidenterna i Östersjön
Fredrik Westerlund på FOI säger att underrättelseinhämtningen kommer fortsätta under den rysk-kinesiska militärövningen i Östersjön. Men att han tror att parterna inte kommer vara lika aggressiva eftersom en tredje part – Kina är inblandad.
– Man får väl utgå ifrån att det kommer vara underrättelseinhämtning mot de rysk-kinesiska plattformarna. Men besöket i sig bidrar sannolikt inte till att öka spänningarna. Men det kan leda till friktioner om västerländska underrättelseplattformar är närgångna eller om de ryska eller kinesiska fartyg avvisar dem på väldigt bryskt sätt, säger han.
SVT Nyheter har kontaktat Kinas ambassad I Stockholm för en kommentar till övningen, men inte fått svar ännu.