Lokalbefolkningen behöver nu fler lokala varor för att ersätta importerad mat. Samtidigt patrullerar ”matvakter” livsmedelsbutikerna för att se till att ingen västerländsk mat finns på hyllorna.
Trots att Kopiskis ost är något dyrare än den som finns i livsmedelsbutikerna så reser kunderna 150 kilometer från Moskva för att handla – eller beställer osten på internet.
John Kopiski är född i Storbritannien och har tidigare jobbat inom kol- och stålnäringen i London, men när Sovjetunionen började knaka i fogarna såg han potentialen i öst, flyttade till Ryssland och förälskade sig i landet. Han gifte sig med en rysk kvinna, fick ryskt medborgarskap 1997, och något år senare byggde han sin gård.
Ökar från 40 kg till 200 kg
Kopiski säger att det inte finns någon hemlighet bakom hans ost. Den är tillverkad efter ett traditionellt recept med mjölk från kor på den egna gården.
– Stora distributörer som tidigare köpt från Holland och Italien har förstått att sanktionerna kommer att fortsätta och köper nu mer från den inhemska marknaden, säger Kopiski som förklaring till uppsvinget.
– Från och med nästa månad kommer vi att kunna producera mer, kanske 200 kg per dag jämfört med 40 kg. Så för oss är det väldigt, väldigt bra.
”Sanktionerna bra för ryska företag”
Han och hans familj tror att Rysslands förbud mot västerländsk mat kommer att vara bra för ryska företag.
– Generellt sett är min åsikt om sanktionerna att vi är tacksamma för dem, eftersom de kanske kommer att skaka om vårt sätt att göra affärer. Under och efter Perestrojka har allting varit på kort sikt, vi har varit en marknad för andra, men vi har inte hjälpt oss själva, säger John Kopiski.
Beroende av dollarkursen
Jordbrukare är fortfarande beroende av hur ekonomin i allmänhet utvecklas och växelkursen med den amerikanska dollarn i synnerhet. Det eftersom de måste importera utrustning och andra varor för att kunna producera.
De kan dock få lite indirekt hjälp från den Kreml-vänliga rörelsen ”Ät rysk mat”. Aktivister från Moskva-baserade gruppen besöker ofta mataffärer för att kontrollera importerade objekt.
Vid ett besök i en matbutik i Moskva nyligen hittade de inte någon förbjuden ost, men var misstänksamma mot en köttprodukt.
– Vi hittade ett mycket intressant objekt för oss, en köttbit som vi tror fördes in i landet efter att sanktionerna infördes, säger Margarita Cherkashina, medlem av ”Ät rysk mat”.
Kringgår sanktionerna
USA och EU införde sanktioner som svar på Moskvas annektering av Krim och stöd för pro-ryska soldater i östra Ukraina. Sanktionerna har bland annat skurit av Rysslands tillgång till kapitalmarknaderna.
För ett år sedan beslutade Moskva att förbjuda många jordbruksprodukter från väst. Förra månaden förlängde Kreml förbudet med ytterligare ett år.
Ryska importörer har dock hittat olika kryphål för att kringgå förbudet. Bland annat har grannlandet Vitryssland blivit en viktig kanal för de förbjudna produkterna, endera förädlar de europeisk producerad mat eller så packar de helt enkelt om maten och säljer den till Ryssland som vitrysk.
Ett annat sätt är att uppge att mattransporter är på väg till Kazakstan, medan de i själva verket är avsedda för Ryssland.