Rysk Putin-kritiker får skydd i Sverige

Publicerad

Pavel Chupronov och andra ryska oppositionella utsattes för en klappjakt av polisen. Migrationsverket ansåg att Chupronov kunde söka hjälp hos rättsväsendet i hemlandet och beslutade om avslag på hans asylansökan. Nu har Migrationsdomstolen ändrat beslutet.

Den tidigare lokalpolitikern Pavel Chuprunov från Sankt Petersburg är upprörd. Han kan inte förstå hur Migrationsverket kom fram till att det ryska rättsväsendet skulle kunna hjälpa honom med de förföljelser han utsattes för av polisens avdelning för extremism. Samtidigt är han lättad över beskedet att han nu får skydd i Sverige. Han är väl medveten om hur det gått för andra som opponerar sig mot president Putin.

– Jag hade förts till häktet, sedan hade det blivit en lång juridisk process och fängelse. Där hade jag sannolikt misshandlats, säger Pavel Chuprunov.

De unga flyr

Den 29-årige ekologen var en av många unga politiska aktivister som stöttade oppositionsledaren Aleksej Navalnyj. När Navalnyj greps och dömdes till ett långt fängelsestraff inleddes jakten på hans mer profilerade följare. Många av Pavels politiska vänner tvingades fly utomlands. 

– Jag har ett 40-tal vänner som lämnat Ryssland. De finns nu i länder som Kazakstan, Armenien, Georgien och Turkiet. 

Till skillnad från vännerna hade Pavel sedan tidigare visum till Sverige. Han berättar att det finns asylsökande, som för att få stanna i Sverige, överdriver hoten mot dem i hemlandet. Men han anser att Migrationsverket borde fattat samma beslut som Migrationsdomstolen. Hans fall var klart och tydligt menar han själv och hans advokat. Det ryska rättsväsendet är en förlängd arm av den politiska makten enligt dem.

– Ryssland är inte en fungerande rättsstat, säger Daniel Carnestedt vid Asylbyrån.

De kritiska rösterna har tystnat

Den politiska oppositionen i Ryssland har knäckts. De unga flyr utomlands, de äldre som har gamla föräldrar eller bostadslån kan inte lämna och tvingas till tystnad. Pavel Chupronov berättar att han nu ska lära sig svenska och skaffa ett jobb, samtidigt ska han försätta med sitt politiska arbete.

– Jag drömmer om att Navalny blir Rysslands Nelson Mandela och vårt lands näste president.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.