Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när den ryska rymdfarkosten Luna 25 skjuts upp mot månen den elfte augusti i år. Planen var att den skulle landa på sydpolen inom kort, men istället kraschade den. Foto: SVT

Rysk rymdfarkost har kraschat på månen

Uppdaterad
Publicerad

Den ryska rymdfarkosten Luna-25 har kraschat på månen. Det rapporterar Reuters och hänvisar till ett uttalande från den ryska rymdmyndigheten Roscosmos.

Enligt uttalandet förlorades kontakten med farkosten på lördagen, strax efter att ett problem uppstod innan en planerad landning.

”Farkosten rörde sig in i en oförutsägbar bana och upphörde att existera till följd av en kollision med månens yta”, skriver Roscosmos i uttalandet.

Luna-25 var Rysslands första försök till en månlandning på 47 år och har omtalats som ett prestigeuppdrag för att försöka erövra närvaro i rymden i den ökade rivaliteten med USA och Kina. Planen var att landa på månens sydpol under augusti månad, något som nu alltså har misslyckats.

– Att landa på månen är erkänt svårt, det finns ingen atmosfär som bromsar och de farkoster man använder behöver raketer för att motverka det hela. Det finns flera länder som inte har lyckats landa på månen som planerat, säger Johan Marcopoulos, kommunikationsansvarig vid svenska Rymdstyrelsen.

Forskningsprojekt från 90-talet

Enligt Johan Marcopoulos är Luna-25 ett renodlat forskningsprojekt som startade i mitten på 90-talet med syfte att studera miljön och olika aspekter av månens yta och den inkommande strålningen. Att just månens sydpol hamnat i fokus bedöms vara misstankar från forskare om att vatten kan finnas i dess kratrar. Vad som händer nu med det ryska rymdprojektet är okänt, men sannolikt väntar en utvärdering.

– Det blir en bedömning av hur pass viktig forskningen är och om man kan hitta ny finansiering för att göra om det hela, säger han.

Samtidigt har Indiens rymdfarkost Chandrayaan-3, som ligger i omloppsbana runt månen, en landning planerad senare under den kommande veckan.

– Jag vet att det lyfts fram som en kapplöpning men jag ser det mer som en slump att de har kommit fram samtidigt, säger Johan Marcopoulos.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.