Aktivisten Nef Cellarius.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Aktivisten Nef Cellarius på organisationen Vychod tror att den nya lagen mot könskorrigeringar kommer få svåra konsekvenser för ryska transpersoner. Foto: SVT

Ryska aktivisten: ”Fler kommer att ta sitt liv”

Uppdaterad
Publicerad

I skuggan av den pågående invasionen av Ukraina har den ryska duman röstat igenom en ny lag som förbjuder könskorrigeringar. Det här har gjort många ryska transpersoner oroliga, en grupp som redan mår mycket dåligt.

– Vi är rädda för att fler kommer ta sitt liv, säger Nef Cellarius på en organisation som hjälper ryska transpersoner, till SVT Nyheter.

Den ryska duman har röstat igenom en lag som kommer göra det omöjligt för ryska transpersoner att genomgå könskorrigeringar. Lagen förbjuder såväl könskirurgi, hormonbehandlingar och ändring av juridiskt kön i passet. Organisationen Vyzhod har länge jobbat med att stödja ryska transpersoner på olika sätt och där är man nu orolig för vad lagen ska få för konsekvenser.

– Redan i dag mår många transpersoner dåligt. Självmordsfrekvensen är mellan tolv och 20 procent enligt olika undersökningar och omkring 40 procent har någon gång funderat på att ta sitt liv. Det är fruktansvärda siffror och vi är rädda att fler kommer ta sitt liv om den här lagen antas slutgiltigt, säger Nef Cellarius på Vychod.

En stigmatiserad grupp

Lagen har hittills bara röstats igenom i en första omgång och det krävs två ytterligare omröstningar och att den slutgiltigt ska antas. På Vyzhod är man dock övertygad om att den kommer bli verklighet.

Ryska transpersoner är en stigmatiserad grupp. Bara hälften har till exempel en fast inkomst. Och eftersom det är dyrt att genomgå alla behandlingar för att korrigera sitt kön är det många som väntat.

Många har gått i exil

Men Rysslands krig i Ukraina tycks ha gjort att en del fått bråttom att göra slag i saken. Siffror från det ryska inrikesministeriet visar att 936 personer förra året fick nya pass för att de bytt sin könsidentitet, skriver den oberoende ryska nyhetssajten Mediazona. Motsvarande siffra för år 2021 var 554 personer och 428 personer år 2020.

På Vyzhod kopplar man ökningen, åtminstone delvis, till den storskaliga invasionen som inleddes i februari 2022.

– Det handlar nog inte så mycket om rädsla för att bli mobiliserad utan snarare om att många blev rädda för att tumskruvarna ska dras åt ytterligare, inte minst för hbtqi-personer. Kriget blev en signal om att den här regimen inte har några spärrar, säger Nef Cellarius.

I klippet ovan berättar Nef Cellarius mer om vad den nya lagen väntas få för konsekvenser för ryska transpersoner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.