Bilder från rederiet VG-Shipping tagna inifrån Aranda visar hur det ryska krigsfartyget lägger sig bara meter utanför forskningsfartyget. Foto: VG-Shipping

Ryska krigsfartyg hotade forskare

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland uppges vid två tillfällen ha stört det finska forskningsfartyget Arandas arbete på internationellt vatten, öster om Gotland.

Den ena gången var Aranda ute på en forskningsexpedition tillsammans med SMHI när ett ryskt örlogsfartyg försökte hindra båten att ta sig till ett provtagningsområde, uppger Finlands miljöcentral. Besättningen ska även ha observerat en ubåt i närheten.

Den andra incidenten inträffade en månad senare då en rysk helikopter flera gånger flög över Aranda. Två svenska Jas Gripen-plan skickades då upp, men då ska varken helikoptern eller något fartyg ha synts i närheten av Aranda, skriver finska Yle.

När Jas-planen hade lämnat området styrde ett ryskt krigsfartyg mot Aranda och lade sig ytterst nära.

– Det körde nära Aranda, riktigt nära. Det blev ingen farlig situation, men det körde mycket närmare än fartyg brukar köra, säger den finska Miljöcentralens generaldirektör Lea Kauppi till Yle.

Incidenterna ägde rum i augusti och september.

Hotfull situation

Ombord på fartyget finns flera forskare från svenska SMHI, samt finländsk besättning.

– Vår personal ombord uppfattade situationen som hotfull, säger Michael af Sandeberg, chefsjurist och säkerhetsskyddschef på SMHI till DN.

Till SVT säger af Sandeberg att regeringskansliet informerats om händelsen, men enligt UD:s presstjänst är det inte ett ärende som ligger på departementets bord.

– Eftersom det handlar om ett finskt fartyg, så är det inte ett svenskt UD-ärende, säger Jon Pelling vid UD:s presstjänst till SVT Nyheter.

Försvaret: Vill hävda svenska intressen

Svenska Försvarsmakten bekräftar att man hade Jas-plan i området.

– Det stämmer, vid händelsen den 2 september hade vi eget flyg i luften. Anledningen till det är den verksamhet som Ryssland bedrev i just det här området med bland annat helikopter och då ville vi observera det, säger Anders Grenstad, konteramiral och ställföreträdande chef för Försvarsmaktens insatsledning, till TT.

Enligt Grenstad har säkerhetsläget i närområdet försämrats, vilket händelserna med det finländska fartyget är ett exempel på.

– Vi har en starkare närvaro nu i Östersjön än vad vi brukar ha. Det är i vårt intresse att hävda svenska intressen och veta vad som pågår.

Ska ompröva satsningen

Vad som ligger bakom marinens handlande är ännu oklart.

– Det berodde knappast på Aranda, säger Miljöcentralens generaldirektör Lea Kauppi.

SMHI säger nu till SVT att man ska ompröva om man ska fortsätta med mätningarna.

– Vi ser över våra rutiner, vi måste prata med de inblandade om hur de upplevde det hela. Det är ju ett arbetsmiljöproblem. Om det finns någon risk för vår personal måste vi ju fundera över framtiden för programmet, säger Michael af Sandeberg.

Det finländska utrikesministeriet anser att uppgifterna är oroande, och uppger för finska nyhetsbyrån FNB att ”om det här kräver åtgärder då det gäller Ryssland så vidtar vi sådana”.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.