• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Belarus anklagar ryska legosoldater för terroristbrott

Uppdaterad
Publicerad

Över 30 personer som påstås vara ryska legosoldater har gripits misstänkta för förberedelse till terroristbrott i Belarus. Ryssland vill inte kännas vid anklagelserna och kritiker till den sittande presidenten Aleksandr Lukasjenko kallar gripandet för ett pr-trick.

På onsdagen greps 33 personer i Belarus, tidigare Vitryssland, misstänkta för att ha planerat att skapa oro i landet inför presidentvalet senare i sommar.

Enligt den statliga nyhetsbyrån Belta arbetar samtliga för den privata ryska säkerhetsfirman Wagner och utreds nu för förberedelse till terroristbrott, rapporterar CNN.

– Upp till 200 ytterligare personer befinner sig på Belarus territorium, enligt de senaste uppgifterna. En sökinsats efter dem pågår, men det är som att leta efter en nål i en höstack, säger chefen för Belarus säkerhetsråd Andrej Ravkov under en pressträff.

Maktkamp mellan länderna

Ryska ambassaden i Belarus har informerats om händelsen. Men enligt Dmitry Peskov, talesperson för Kreml, har Ryssland ännu inte fått några detaljer kring gripandet.

– Detta är inget annat än insinuationer. Ryssland och Belarus är allierade och varandras närmsta partner, så detta är uteslutet, säger han enligt CNN.

Enligt SVT:s Rysslandkorrespondent Bert Sundström har dock relationen mellan de två länderna försämrats de senaste åren.

– Det hänger ihop med att Belarus president Aleksandr Lukasjenko vill poängtera sitt oberoende från Kreml samtidigt som Ryssland vill öka sitt inflytande över Belarus, säger han.

Oppositionspolitiker: ”Ett pr-trick”

Kritiken mot Aleksandr Lukasjenko har eskalerat inför presidentvalet den 9 augusti, och i flera veckor har det pågått protester mot hans sjätte återvalskampanj.

– De som protesterar är invånare som börjar tröttna på att han verkar ha ett evigt maktinnehav och dessutom inser att deras levnadsstandard och landets ekonomiska utveckling inte är speciellt bra så länge han sitter på all makt i landet, säger Bert Sundström.

Två av Lukasjenkos starkaste utmanare i valet har fängslats och en tredje, Valerji Tsepkalo, har tvingats fly landet. Han tror att gripandet är ett pr-trick för att få fler att rösta på den sittande presidenten.

– Det är ett försök från Lukasjenkos sida att vända uppmärksamheten från de ekonomiska och sociala problemen och från samhällsoron, säger Tsepkalo till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.