Sedan starten på det ryska anfallskriget på Ukraina i februari 2022 har både EU, USA och andra länder infört sanktioner mot Ryssland. Många västerländska företag har också lämnat den ryska marknaden sedan krigsutbrottet, vilket ger en möjlighet för lokala kedjor att ta marknadsandelar.
– Vi väntas oss tredubblade intäkter på grund av den här situationen, säger den ryska modedesignern Aljona Achmadullina.
Och den ryska ekonomin ser ändå inte ut att backa – tvärtom. Enligt Internationella valutafondens prognos kommer Rysslands BNP att växa med 2,2 procent i år. Putin själv tror på en ökning på hela 3,5 procent.
Styrräntan 15 procent
I den budget som Putin nyligen skrev under läggs en tredjedel av statens utgifter på militären. Och enligt bedömare är det framför allt de statliga försvarsutgifterna som gör att Ryssland ångar på just nu. Det är inte bara stridsvagns- och vapentillverkare som fått mer pengar utan även företag som sysslar med logistik eller levererar kläder, läkemedel och andra varor till fronten.
De ryska män som skrivit kontakt för att tjänstgöra i Ukraina har lockats av höga löner. Enligt Alexandra Prokopenko gör det att även civila företag tvingas följa med i löneracet för att kunna konkurrera.
– De här pengarna spenderas på den lokala marknaden vilket driver upp priserna och vi ser redan tecken på en inflationsspiral, säger Prokopenko.
Som en följd av höga inflation och en svag rubelkurs har den ryska centralbanken flera gånger under hösten beslutat att höja sin styrränta. På fredagen höjdes styrräntan igen – till 16 procent.
”Ekonomin är svårt sjuk”
Alexandra Prokopenko lämnade Ryssland kort efter den ryska invasionen. Hon ser siffrorna som ett tecken på att den ryska ekonomin inte mår bra.
– Man kan säga att den är svårt sjuk. Den är definitivt överhettad, säger hon.