Räddningsarbetare arbetar vid platsen där det ryska flygplanet kraschade på söndagen. Foto: AP/TT

Flera förklaringar utreds efter flygkraschen utanför Moskva

Uppdaterad
Publicerad

Hittills är det oklart varför det ryska flygplanet kraschade utanför Moskva. 71 människor omkom. Nu har svarta lådan hittats, men sökandet efter kvarlevor väntas ta en vecka.

Ryska räddningsarbetare letar nu vid den snötäckta nedslagsplatsen efter kvarlevor för att kunna identifiera de omkomna. Enligt landets transportminister Maksim Sokolov kommer sökandet att ta en vecka.

Sokolov sade att flygplanets svarta låda, både färd- och ljudregistratorn, har hittats. Det är ett avgörande fynd för att ta reda på orsaken till kraschen, där man både kan få höra vad som sades i cockpit innan kraschen och se hur planet manövrerats. Hittills är det oklart vad som har hänt.

Flygkraschen utanför Moskva

Oklart vad som hänt

Flera möjliga förklaringar till kraschen undersöks, som väderförhållandet, den mänskliga faktorn, eller om det berodde på ett tekniskt haveri, uppger haverikommissionen enligt Reuters.

Rysslands president Vladimir Putin har tillsatt en kommission för att utreda orsaken till flygkraschen.

Alla ombord omkom

Flygplanet av typen Antonov AN-148 försvann från radarn bara några minuter efter att ha lyft från flygplatsen Domodedovo på söndagen. Strax därefter störtade planet som skulle till staden Orsk.

Samtliga 65 passagerare och sex personer ur besättningen omkom. Enligt den passagerarlista som ryska myndigheter har gått ut med var många som dog unga, varav tre av dem barn, rapporterar AFP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flygkraschen utanför Moskva

Mer i ämnet