Ksenia Karelina

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ksenia Karelina döms till tolv års fängelse för att ha donerat motsvarande 500 kronor till Ukraina. Foto: Reuters

Ryssland dömer amerikansk-rysk medborgare till 12 års fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Amerikansk-ryska Ksenia Karelina fick resan i present av sin partner.

Men när hon kom till Ryssland greps hon – för att hon donerat 500 kronor till en välgörenhetsorganisation.

Nu döms hon till tolv års fängelse för landsförräderi.

Det var i januari som Ksenia Karelina reste till Jekaterinburg i Ryssland.

Hon skulle hälsa på sina släktingar men greps och misstänktes för landsförräderi.

Kriget i Ukraina

Under torsdagen fann domstolen i Jekaterinburg henne skyldig och dömde henne till 12 års fängelse.

Reste till Ryssland för att besöka släktingar

Ksenia Karelina är född i Ryssland men har bott i USA sedan flera år och är sedan 2021 amerikansk medborgare. Hon flyttade till USA för att studera på University of Maryland i staden Baltimore, innan hon flyttade till Los Angeles där hon arbetar på ett spa och dansar balett, enligt AP.

Hennes partner, Chris Van Heerden, har sedan Karelinas gripande kämpat för att hon ska friges.

– Jag vaknade upp till nyheterna i morse. Jag sitter fortfarande här och bearbetar vad som händer. Ksenia borde vara hemma och jag är arg, sa Chris Van Heerden till CBS News.

Paret hade varit på semester i Istanbul strax före hennes resa. Van Heerden återvände till USA, medan Karelina fortsatte till Ryssland.

Resan till Ryssland var en födelsedagspresent från Van Heerden och det skulle bli första gången på flera år som Karelina besökte sina släktingar.

– Jag trodde att det kunde vara farligt för henne att åka, med tanke på allt som händer med kriget i Ukraina, men hon försäkrade mig om att hon var rysk medborgare och att allt skulle gå bra, sa Chris Van Heerden i en intervju med Los Angeles Times i februari.

Döms för att stödja välgörenhetsorganisation

Karelina döms för att ha donerat runt 500 kronor till Razom for Ukraine, en välgörenhetsorganisation baserad i New York, samma dag som Ryssland inledde sin fullskaliga invasion av Ukraina.

Hennes advokat, Mikhail Mushailov, berättar för flera medier att Karelina har erkänt att hon överfört pengarna till välgörenhetsorganisationen i tron om att pengarna skulle hjälpa offer på båda sidor.

På organisationens hemsida står det att de stödjer en rad humanitära projekt, bland annat genom att förse ukrainska läkare vid frontlinjen med första hjälpen-kit, vedspisar, generatorer, radioapparater och fordon.

Den ryska säkerhetstjänsten FSB menar istället att organisationen levererar bland annat vapen, utrustning och ammunition till den ukrainska militären.

Enligt hennes advokat kommer Ksenia Karelina att överklaga domen och att de kommer arbeta för att inkludera henne i en framtida fångutväxling, skriver the Independent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet