Evan Gershkovich

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vem är Evan Gershkovich – den första amerikanska journalisten som blivit gripen för spioneri i Ryssland sedan Kalla kriget. Hör SVT:s genomgång i videon. Foto: AFP/AP

Ryssland släpper Gershkovich i stor fångutväxling med USA

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland släpper den fängslade amerikanske journalisten Evan Gershkovich och marinkårssoldaten Paul Whelan i en stor fångutväxling med flera länder, däribland USA.

”Alla har utstått ofattbart lidande och ovisshet. I dag är deras plågor över”, säger USA:s president Joe Biden.

Under torsdagen kom uppgifterna från Bloomberg att Ryssland släpper Wall Street Journal-reportern Evan Gershkovich och den tidigare amerikanska marinsoldaten Paul Whelan som en del av ett stort fångutbyte med USA.

Det bekräftades senare av Turkiet.

Fångutväxling mellan Ryssland och väst

Platsen för utväxlingen tar plats i Turkiets huvudstad Ankara där ett ryskt regeringsplan landade under torsdagseftermiddagen. Enligt Turkiet rör det sig om totalt 26 fångar. Tio, varav två minderåriga, ska förflyttas till Ryssland, samtidigt om 13 fångar förflyttas till Tyskland och tre till USA, rapporterar Reuters.

Fångarna kommer från USA, Polen, Tyskland, Slovenien, Norge, Ryssland och Belarus.

Utöver Gershkovich och Whelan säger Turkiet att tysken Rico Krieger, som satt fängslad i Belarus och nyligen bad förbundskansler Olaf Scholz om hjälp i ett omtalat videoklipp, ingår i utväxlingen.

Även Ilja Jasjin och FSB-översten Vadim Krasikov ingår. Krasikov dömdes 2021 i Tyskland för att ha mördat en tjetjen i en park i huvudstaden Berlin.

Biden uttalar sig

I ett uttalande om utväxlingen säger USA:s president Joe Biden:

”Jag är tacksam mot våra allierade som stod vid vår sida under tuffa och komplicerade förhandlingar för att uppnå detta resultat”.

”Och låt mig vara tydlig: Jag kommer inte att sluta arbeta förrän varje amerikan som felaktigt fängslats eller hållits som gisslan runt om i världen har återförenats med sin familj”.

Utöver Paul Whelan och Evan Gershkovich säger Biden att Alsu Kurmasheva och den rysk-brittiska oppositionspolitiker Vladimir Kara-Murza också ingått i utväxlingen.

Dömdes mot sitt nekande

Evan Gershkovich och den tidigare amerikanska marinkårssoldaten Paul Whelan har suttit fängslade i Ryssland efter att mot sitt nekande blivit dömda för spioneri.

Evan Gershkovich dömdes till 16 års fängelse för drygt två veckor sedan efter att ha gripits under en reportageresa i Jekaterinburg i mars 2023.

Den tidigare amerikanska marinsoldaten Paul Whelan. Foto: YURI KOCHETKOV

Tidigare tecken på att flera länder är inblandade

Tidigare rapporterade Reuters att det fanns flera tecken på att en stor fångutväxling var på gång mellan Ryssland och Belarus på den ena sidan, och USA, Tyskland, Slovenien och Storbritannien på den andra sidan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fångutväxling mellan Ryssland och väst

Mer i ämnet