Bert Sundström, utrikesreporter

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Bert Sundström om varför fångutväxlingen är en signal till omvärlden. Foto: SVT

Bert Sundström: Det är priset USA fick betala

Uppdaterad
Publicerad

I fångutväxlingen mellan flera länder, däribland Ryssland och USA, släpptes totalt 26 fångar.

USA fick bland annat hem Wall Street Journal-reportern Evan Gershkovich – men fick betala ett högt pris.

– Putin nöjer sig nog med att han fick hem den här mördaren, säger SVT:s utrikesreporter Bert Sundström.

En av fångarna som släpptes till Ryssland är FSB-agenten Vadim Krasikov. Han dömdes 2021 i Tyskland för att ha mördat en tjetjen i en park i huvudstaden Berlin.

I Slovenien släpptes även två ryska spioner till Ryssland.

Fångutväxling mellan Ryssland och väst

– Det kostar en del. Då blir det en avvägning om man ska visa att man slåss för amerikaner, som Biden sa, till vilket pris som helst, säger Bert Sundström. Han tror att Putin är nöjd med utväxlingen.

– Putin nöjer sig nog med att han fick hem den här mördaren.

Tysklands förbundskansler Olaf Scholz säger att det var ett ”tufft beslut” att släppa Krasikov fri, men att ledningen har ”en skyldighet att skydda de tyska medborgarna och visa solidaritet med USA”.

Reaktioner från andra håll

FN:s människorättskommissarie Volker Türk uttryckte lättnad över att aktivister för mänskliga rättigheter och journalister släppts av Ryssland i fångutväxlingen.

Men Türk sade samtidigt att ”alla journalister och försvarare av mänskliga rättigheter som fängslas bara för att de gör sitt jobb måste friges”.

Julia Navalnaja, änka efter den ryske regimkritikern Aleksej Navalnyj, uttryckte ”glädje” över att politiska fångar i Ryssland nått frihet.

”Varje släppt politisk fånge är en enorm politisk seger, och är en anledning att fira”, skrev Navalnaja på sociala medier.

Dmitrij Medvedev, Rysslands före detta president och numera biträdande chef för ryska säkerhetsrådet, kommenterade fångutväxlingen från ett annorlunda perspektiv:

”Jag skulle förstås vilja att förrädarna skulle ruttna i grottor eller dö i fängelse. Men det är bättre att få våra egna fria, de som verkat för Faderslandet, för oss alla”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fångutväxling mellan Ryssland och väst

Mer i ämnet