Kvinna vinkar glatt inifrån häktet

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Konstnären Aleksandra ”Sasja” Skotjilenko berättar om konsten hon skapade inifrån ryskt fängelse. Foto: Reuters/Anton Vaganov/Pressbild

Aleksandra ”Sasja” Skotjilenko dömdes till fängelse för konstkupp i Ryssland

Uppdaterad
Publicerad

Den ryska konstnären Aleksandra ”Sasja” Skotjilenko dömdes till sju år i fängelse efter att bytt ut prislappar i mataffärer mot information om kriget i Ukraina. I början av augusti frisläpptes hon i samband med fångutväxlingen. Nu är hon aktuell med ett konstverk inför stödkonserten Amnesty live i Stockholm.

Det var i början av 2022 som den ryska aktivisten och konstnären Aleksandra ”Sasja” Skotjilenko bytte ut prislappar i en mataffär i S:t Petersburg mot information om kriget i Ukraina. För detta dömdes hon till sju års fängelse för att ha spridit ”falska nyheter” om den ryska armén.

– Jag blev bättre behandlad än andra fångar tack vare det stöd jag fick från allmänheten. Jag visste att kraften hos de som brydde sig om mig vägde tyngre än fängelsets auktoriteter.

Fångutväxling mellan Ryssland och väst

I samband med den stora fångutväxlingen mellan Ryssland och väst frisläpptes hon och bor numera i Berlin. Från en solig uteplats i Berlin berättar hon för Kulturnyheterna hur hennes konstnärskap förändrades under tiden som hon var frihetsberövad.

– Min konst blev mer detaljerad för att jag kände att mitt arbete behövde vara mer tilltalande hos den breda massan. Jag tänkte att om folk gillade det jag gjorde så skulle de vilja få ut mig ur fängelset, säger hon och fortsätter:

– Nu behöver jag inte kämpa för mitt liv genom konsten. Jag kan vara mig själv igen.

Krypterad chatt om mat

Kvar i Ryssland finns flera av hennes konstnärskollegor och hon menar att trots att det redan är svårt att leva i Ryssland, så är det ännu svårare för de konstnärer som är oberoende och lever i opposition mot den ryska regimen.

– Att vara oberoende konstnär i Ryssland är att vara fattig och att gå hungrig, säger hon och fortsätter:

– När jag bodde i Ryssland hade jag och mina vänner en krypterad chatt där vi skrev när vi hade mat över för att kunna dela den med varandra.

Skapade verket fängslad

Under tisdagskvällen anordnar Amnesty en välgörenhetskonsert i Stockholm. Temat är ”Bring the noise” och på scenen kommer Dina Ögon vara husband och gästas av artister som Lena Philipsson, Erik Lundin, Little Jinder och José Gonzales.

I samband med konserten har Aleksandra ”Sasja” Skotjilenko gjort ett konstverk på temat. Verket föreställer en hord av ansikten med förtejpade munnar, i mitten har ”Sasja” gjort ett porträtt av sig själv. Konstverket skapade hon från fängelsecellen i Ryssland, månader innan hon frigavs.

– Alla människor i bilden är tystade, förutom jag. Jag är den enda som kan prata, för att jag då redan satt i fängelset och hade inget att förlora.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fångutväxling mellan Ryssland och väst

Mer i ämnet