Fångutväxlingen i USA.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se journalisten Evan Gershkovich krama om sina närstående på landningsbanan. Foto: AP

Här landar de tre amerikanska fångarna i USA

Uppdaterad
Publicerad

Efter en tids fångenskap i Ryssland stod de på amerikansk mark igen och omfamnade sina familjer.

Wall Street Journal-journalisten Evan Gershkovich är en av dem som släppts i den omfattande fångutväxlingen med Ryssland.

– Jag mår bra, säger han till reportrarna på plats, strax efter landningen.

Tidigare marinkårssoldaten Paul Whelan är en av de tre amerikaner som släppts från ryskt fångenskap. Foto: Alex Brandon

Under fredagsmorgonen, svensk tid, landade de tre amerikaner som hållits fångna i Ryssland och som nu släppts i en stor fångutväxling med över 20 personer.

I utväxlingen fanns ryska lönnmördare och spioner som släppts till Ryssland mot bland annat politiska fångar och journalister.

De tre amerikanerna: tidigare marinkårssoldaten Paul Whelan, Wall street journal-journalisten Evan Gershkovich och journalisten Alsu Kurmasheva anlände till Joint Base Andrews i Maryland, USA.

Gershkovich: ”Hallå chefen”

Livebilder från flygplatsen visar hur de omfamnar sina familjer och välkomnas av USA:s president Joe Biden och vicepresident Kamala Harris.

– Jag mår bra, sa Gershkovich enligt The New York Times och hälsade ”hallå chefen” då han såg sin chef från The Wall Street Journal.

En reporter ropade till Wall Street Journal-journalisten och frågade hur det kändes att vara hemma igen, varpå han svarade ”inte dåligt”.

Ska genomgå en medicinsk undersökning

De tre amerikanerna kommer nu att flyga till Brooke Army Medical Center, nära San Antonio. Där kommer de att utvärderas medicinskt och psykologiskt och påbörja en återintegreringsprocess, enligt Wall Street Journal.

Evan Gershkovich greps i mars 2023 och dömdes av rysk domstol till 16 års fängelse för spioneri. Även Paul Whelan dömdes för spioneri och till 16 års fängelse. Han greps 2018.

Alsu Kurmasheva fängslades i oktober och dömdes till sex och ett halvt års fängelse för att hon enligt Ryssland, spridit ”falsk information” om den ryska armén

Journalisten Alsu Kurmasheva kramar om president Joe Biden efter landningen på på Joint Base Andrews i Maryland, USA. Foto: Alex Brandon

Fångutväxling med Ryssland

26 personer ingår i fångutväxlingen.

Ryssland och Belarus har frigett 16 fångar från sina fängelser.

I gengäld har Norge, Polen, Slovenien, Tyskland och USA sammanlagt släppt åtta ryska medborgare från sina fängelser.

Utöver de åtta ryska medborgarna ingår det också två barn i utväxlingen.

Fångutväxlingen ska vara den största sedan kalla kriget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fångutväxling mellan Ryssland och väst

Mer i ämnet