Putin som omfamnar Anna Dultseva efter en fångutväxling mellan Ryssland och väst.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när de ryska spionerna omfamnas av Vladimir Putin i Moskva, Ryssland. Foto: AFP

Spionparets barn visste inte att de var ryssar – välkomnades med ”Buenas noches” från Putin

Uppdaterad
Publicerad

Barnen till det spionpar som återfördes till Ryssland i den historiska fångutväxlingen trodde att de var argentinare. På flygplatsen hälsade president Vladimir Putin där de välkomnades på spanska.

Tio ryssar – åtta fångar och två barn – frigavs i det historiska fångutbytet mellan Ryssland och västländer.

I fångväxlingen släpptes bland andra det ryska paret Artem Dultsev och Anna Dultseva. Under dagen bekräftade Kreml att paret, som levt under falska namn i Slovenien, är ryska spioner.

Fångutväxling mellan Ryssland och väst

Paret hade utgett sig för att vara ett argentinskt par som drev ett it-företag och ett konstgalleri i Sloveniens huvudstad Ljubljana, innan de greps 2022.

Sedan 2022 har Artem Dultsev och Anna Dultseva varit häktade misstänkta för spioneri. Paret var så kallade illegalister, eller sovande agenter, vilket innebär att de är ryska spioner tränade för att låtsas att vara utländska medborgare och lever utomlands under falsk identitet.

– Det här är en etablerad metod som Ryssland använder och har använt i flera årtionden, säger SVT:s utrikesreporter Bert Sundström.

Barnen trodde de kom från Argentina

Under uppväxten ska parets barn trott att föräldrarna kom från Argentina och inte vetat om att de egentligen var ryska medborgare.

Paret erkände sig skyldiga till att vara spioner i slovensk domstol bara dagar innan fångutväxlingen skedde.

Putin: Buenas Noches

På väg till Ankara ska barnen ha fått berättat för sig att de egentligen var ryska medborgare enligt Kreml, men ingen av barnen talar ryska.

– Barnen frågade föräldrarna vem det var som skulle möta familjen på flygplatsen. De visste inte ens vem Putin var, det är så illegalister fungerar, säger Dmitrij Peskov, Kremls talesperson.

När familjen landade i Moskva ska de ha välkomnats av president Vladimir Putin som hälsade på barnen genom att säga ”Buenas noches”, som betyder god kväll på spanska.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fångutväxling mellan Ryssland och väst

Mer i ämnet