Nu måste Kreml-medarbetare ställa om när appen de själva använder förbjuds. Foto: TT

Ryssland har börjat blockera Telegram – appen som Kreml själv använder

Uppdaterad
Publicerad

I Ryssland har landets myndigheter nu börjat släcka ned den populära appen Telegram. Efter ett domstolsbeslut i Ryssland, som gett den ryska staten rätt att kräva tillgång till användares personliga meddelanden, har Telegram vägrat lämna ut uppgifter. Nu måste många myndigheter, bland annat flera inom Kreml, ställa om och byta kommunikationsverktyg.

Tillsynsmyndigheten Roskomnadzor uppgav i ett uttalande på måndagen att man nu skickat ut meddelanden till teleoperatörer i landet om att Telegram blockeras i Ryssland. Användarna kommer helt enkelt inte kunna använda applikationen längre.

Med över nio miljoner ryska användare och omkring 200 miljoner totalt över hela världen är Telegram, startat av den ryske entrepenören Pavel Durov, en av världens tio populäraste meddelandeappar för mobiltelefoner, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

– Det är talande att auktoritära regeringar (exempelvis Ryssland) försöker blockera Telegram för kryptering, men är mer avslappnade när det kommer till andra meddelandeappar, skrev Durov, som lever i exil i Storbritannien, på Twitter under måndagen.

FSB kräver krypterad information

I fredags beslutade en domstol att Telegram brutit mot rysk lag och därför skulle blockeras. Detta efter att it-företaget vägrat låta säkerhetstjänsten FSB ta del av krypterad information.

Att genomföra blockeringen skulle komma att ta flera timmar för myndigheterna, enligt statliga nyhetsbyrån som hänvisar till källor i Roskomnadzor. Under måndagseftermiddagen kom även rapporter om att Telegram-appen ska ha fungerat precis som vanligt, rapporterar Reuters.

I appen erbjuds användarna kommunikation i en rad olika former. Bland annat person-till-person, i grupper och genom stora publika forum i så kallade kanaler.

Telegram har gjort sig känt för att med funktionen ”hemliga meddelanden” ha ett starkt skydd för sina användare. På grund av detta har många jihadistiska extremistgrupper, bland annat den så kallade Islamiska staten, ofta använt Telegram som kommunikationskanal.

Efter hårdare antiterror-lagar

Det är också i spåren av de antiterror-lagar som infördes 2016 i Ryssland som blockeringen av Telegram kommer. Det är så ryska tillsynsmyndigheter och FSB motvierar sitt agerande mot bland annat Telegram; man får helt enkelt inte tillgång till data i tillräckligt tillfredställande utsträckning. Detta är data som myndigheterna menar att man behöver i kampen mot extremism och terrorism.

Telegram har påpekat att sådan tillgång hotar integriteten hos deras användare.

Samtidigt hamnar nu Kreml självt i en besvärlig situation. Telegram används vitt och brett bland olika ryska myndigheter i många olika officiella och inofficiella syften – så även president Vladimir Putins egna presskontakter.

”Vissa data ska lämnas över”

På en telefonkonferens kommenterade Kreml-talespersonen Dimitrij Peskov domstolsbeslutet mot Telegram i fredags, och konferensen ägde rum på just Telegram.

– Det finns viss lagstiftning som kräver att vissa data ska lämnas över till vissa myndigheter i Ryssland, sade Peskov.

Ryska UD har meddelat att man kommer att byta från Telegram till Viber. Under måndagen bad en talesperson för Putin att journalister som vanligtvis följer den dagliga telefonkonferensen via Telegram att byta till meddelandetjänsten ICQ.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.