• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Aya Fadl överlevde gasattacken i Khan Sheikhun med förlorade mer tio familjemedlemmar Foto: TT/AP

Ryssland lade veto – stoppar utredning om kemvapenattack i Syrien

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland lade in sitt veto i FN:s säkerhetsråd om ett nytt utkast till resolution som förlänger mandatet för utredningen om vem som låg bakom kemgasattacken i Khan Sheikhun i Syrien i april. Utkastet var framtaget av USA och skulle om det antagits förlänga utredningen med ett år.

Mandatet för den gemensamma utredningen som drivs av FN och Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) går ut vid midnatt.

Ryssland hade tagit fram ett konkurrerande utkast till resolution, men det fick inte tillräckligt med röster från säkerhetsrådet, enligt flera medier.

Syrien nekar till anklagelserna

OPCW har kommit fram till att den syriska regeringen använde nervgiftet sarin i attacken som krävde över 80 liv, varav många var barn, i Khan Sheikhun. Damaskus nekar dock till anklagelserna. Och Ryssland, som kritiserat rapporten, har hävdat att syriska flygplan bombade en byggnad där rebeller förvarade kemvapen.

Utrikesminister Margot Wallström (S) skriver i ett uttalande att hon beklagar att säkerhetsrådet inte lyckats enas om mandatförlängningen.

”Sverige har fullt förtroende för mekanismens professionalism och integritet. Det är fortsatt en omistlig mekanism för att kunna utkräva ansvar av dem som ligger bakom attacker med kemiska vapen i Syrien. Sveriges ansträngningar för en förlängning av JIM:s (Joint Investigative Mechanism) mandat fortsätter”, skriver hon.

Japan ber om förlängning

Japan ber säkerhetsrådet att förlänga mandatet för utredningen. Japans förslag skulle ge tid att förhandla fram en kompromiss som kan göra att utredningsarbetet kan fortsätta.

Fakta: Saringas

Sarin är en lättflyktig nervgas med den kemiska beteckningen isopropylmetylfluorofosfonat. Gasen utvecklades av Tyskland under andra världskriget men togs då aldrig i bruk.

Namnet sarin kommer av upptäckarna Schrader, Ambros, Rüdiger och van der Linde.

Gasen är extremt giftig. Den drabbar nervsystemet genom att överstimulera muskler och vitala organ. Följden blir kramper, andnöd och kvävning. En enda droppe sarin kan döda en människa om inte motmedel snabbt sätts in.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.