Studenterna Maria och Mark som valde att studera i Ryssland.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Maria och Mark tackade ja till gratis utbildningar i Ryssland. Men de har helt olika inställningar till Rysslands krig i Ukraina. Foto: SVT/Markus Aamisepp

Ryssland storsatsar på internationella studenter – kopplas till underrättelsetjänster

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland storsatsar på utländska studenter. Något som enligt den estniska säkerhetspolisen öppnar för Kreml att rekrytera till underrättelsetjänster.

– Ryssland har fått svårare att rekrytera utomlands. Det mesta av rekryteringsarbetet görs på rysk mark, säger Marta Tuul, presstalesperson på estniska säkerhetspolisen, Kapo.

Antalet gratisplatser på ryska universitet har ökat markant sedan landets påbörjade sin fullskaliga invasion av Ukraina.

I fjol erbjöds 30 000 gratis platser för utländska studenter. En ökning med ungefär 67 procent från 2021 då landet tog emot 18 000 gratisstudenter.

Kriget i Ukraina

Tidigare i maj undertecknade president Vladimir Putin ett dekret om att Ryssland till 2030 ska öka antalet utländska studenter på ryska lärosäten till minst en halv miljon.

Studenterna söker själva

I Estland har ett hundratal studenter möjlighet att söka gratis utbildning i Ryssland via den ryska ambassaden varje år.

Vanligast är det att studenterna, som ofta har rysk bakgrund, söker själva. Men enligt den estniska säkerhetspolisen, Kapo, försöker den ryska ambassaden i Tallinn också välja ut specifika studenter.

– Studenter som pluggar språk men även exempelvis IT och statsvetenskap är av intresse för dem, säger Marta Tuul.

I den estniska underrättelsetjänsten EFIS årsrapport från i fjol skriver de att det ofta finns underrättelsepersonal på ryska universitet.

– De ryska underrättelsetjänsterna samlar information om dig från dag ett. Sedan kan det användas för att rekrytera dig när det passar dem. Det behöver inte nödvändigtvis vara under studietiden, säger Marta Tuul.

Historiska exempel

Säkerhetspolisen i Sverige, Säpo, vill varken bekräfta eller dementera om ryska rekryteringsförsök skett i Sverige. Men säger att det finns historiska exempel där länders underrättelsetjänster försökt värva studenter på europeiska utbildningsplatser.

Se klippet: När kriget under 2022 tog form valde Mark att flytta hem till Estland igen – men det kom till ett pris: ”Jag spenderade fyra år av mitt liv där utan att det gav någonting”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet