Senaste gången Ryssland stoppade sina utländska betalningar var när bolsjevikerna vägrade betala på Rysslands stora utlandsskuld kort tid efter revolutionen 1917 med hänvisning till att det var tsaren skulder. Konsekvenserna blev stora för både Ryssland och västvärlden och Ryssland blev ekonomiskt isolerat under lång tid.
Nästa gång var 1998, en rysk finans- och valutakris gjorde det svårt för regeringen att betala inhemska skulder. Nu kan det vara dags igen. På onsdagen måste ryska staten betala räntor på dollarlån, en betalning som blir svårgenomförbar.
Putin vill betala i rubel
Skuldbeloppet tycks inte vara så stort – men Rysslands totala skuld i utländsk valuta som lånats av ryska staten och en rad stora ryska företag uppgår till motsvarande 1500 miljarder kronor.
Den ryska regeringen under Vladimir Putin har hittills sagt att man kommer att betala – fast i den ryska valutan rubel. Någon som tekniskt skulle vara möjligt i vissa av lånen men inte för onsdagens dollarlån. Trots att Ryssland normalt har 30 dagar på sig att betala anser många aktörer på finansmarknaden att det är högst troligt att landet ställer in sina betalningar. Det innebär att många av dem som lånat ut pengar till Ryssland och ryska företag kommer göra stora kreditförluster.
”Ingen ny finanskris”
Enligt Jonas Thulin kommer dock effekterna utanför Ryssland att vara relativt begränsade. Det är inte en ny finanskris vi ser, anser han och pekar bland annat på de så kallade kontrakt som marknaden handlar med för att prissätta risk och oro. Priset på dem indikerar att marknaden i dag inte är lika stressad som man var i samband med Lehman Brotherskonkursen 2008 som inledde finanskrisen.
– På längre sikt får det internationellt inte så stor påverkan. Men för de som bor i Ryssland är det så klart förödande, säger Jonas Thulin.