Den 14000 man stora segerparaden i Moskva genomfördes trots den pågående coronapandemin. Foto: FOI/TT

Rysslandsexperten: ”En imponerade uppvisning i militär styrka”

Uppdaterad
Publicerad

Coronapandemi till trots, genomförde Ryssland i dag en enorm segerparad för att markera 75 årsdagen av andra världskrigets slut. Men framför allt är det en demonstration i makt och militär styrka.

– Tanken var att många stora världsledare skulle vara där och visa att Ryssland inte är isolerat, säger Gudrun Persson, Rysslandsexpert och forskningsledare på Totalförsvarets forskningsinstitut.

Paraden är en pampig uppvisning i militärteknik, för resten av världen, men också för befolkningen. 

– Det är en viktig demonstration för det ryska folket att få se, mycket pengar har gått till de väpnade styrkorna, säger Gudrun Persson. 

Trots pandemin genomförs paraden, med över 14 000 personer närvarande. Men detta är ingenting som skapat reaktioner, enligt Gudrun Persson. 

– De säger att alla deltagare har varit i karantän innan. Moskva fick dock lyfta restriktionerna i staden tidigare än vad exempelvis borgmästare Sergej Sobjanin velat, men i allmänhet så tycker man att man har pandemin under kontroll, säger hon. 

Vissa städer har ställt in evenemanget, med hänvisning till hälsorisker. Sergej Sobjanin har gått upp med en uppmaning om att inte gå ut på gator och torg för att se paraden, utan stanna hemma och se den på tv i stället. 

Ny vändning

Under Boris Jeltsins styre så tonades det militärtekniska ned i paraden, dels av ekonomiska skäl, men också för att det inte var det man ville betona. Paraden har genomgått en drastisk förändring sedan dess.

– Det är en imponerade styrkeuppvisning, med många tusen man närvarande, säger Gudrun Persson.

Det finns ingen opposition mot paraden, den anses inte vara kontroversiell. 

– Det finns inte opposition i vår bemärkelse, det finns systemgodkänd opposition, men ingen som ifrågasätter. Och inte ens bland den utomsystemliga finns det starka reaktioner mot detta. En del människor kanske menar att det är onödigt att demonstrera Rysslands storhet med så mycket militärteknik.

”Lätt att manipulera”

Den första juli ska folket godkänna en förändring i konstitutionen som innebär att Putin kan vara kvar vid makten till 2036, men redan imorgon kommer man att kunna börja rösta, bland annat genom distansröstning på internet vilket har väckt kritik på grund av att den kan vara lätt att manipulera, enligt Gudrun Persson.

– Det är ett auktoritärt politiskt system, vi kan inte tala om en demokratisk utveckling, det handlar om vertikal makt. Men i ett sådant här system är det viktigt för Putin att kunna hänvisa till att han har folket med sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.