Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så används stridsflyg i krig, överstelöjntnant Peter Lidén berättar. Foto: SVT

Överstelöjtnanten: Därför tvekade USA inför att skicka stridsflyg till Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Flera länder enades om att ukrainska soldater ska utbildas i amerikanska stridsplanen F-16. Överstelöjtnant Peter Lidén tror dock att rädslan för att bli indragen i kriget står i vägen för USA att skicka flygen till Ukraina.

– Jag tror faktiskt inte att man fullt ut har litat på Ukraina. Ukraina vill befria sitt territorium men har fullt legal rätt att slå mot mål i Ryssland också, och man är rädd för att det ska sprida det här kriget, säger han i Morgonstudion.

USA:s president Joe Biden har tidigare varit tveksam till att skicka stridsplanen av typen F-16 till Ukraina. Under helgens G7-möte gick USA dock med på att ukrainska soldater ska kunna tränas i det amerikansktillverkade krigsflyget.

Överstelöjtnant Peter Lidén tror att USA varit oroligt för att kriget ska eskalera om ukrainska soldater kan komma att använda planen.

– Att man i så fall drar in de stater som har försett Ukraina med materiell. När Ukraina slagit till i Ryssland har man inte tidigare gjort det med västsystem.

Komplement från marken

Enligt överstelöjtnanten skulle F-16-planen i första hand bli ett komplement till luftvärnssystemen:

– Det är när den integreras i ett system som det blir effektivt på riktigt. Det är också viktigt för att kunna gå i offensiv. För exempelvis västlig doktrin är det nödvändigt att ha dominans i luften för att kunna ha ett paraply över offensiven.

Tidigast till hösten

Skulle Ukraina få F-16-plan tror inte Peter Lidén att de skulle vara redo förrän någon gång mellan hösten och årsskiftet.

Så kan F-16-planen användas i krig. Överstelöjtnanten förklarar i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.