Eric Adams, blivande borgmästare i New York, Michelle Wu, Bostons nya borgmästare och Glenn Youngkin som tävlade om guvenärsplatsen i Virginia. Foto: Frank Franklin II/Josh Reynolds/Anna Moneymaker/AFP/AP/TT

Så gick det i tisdagens val i USA

Uppdaterad
Publicerad

I flera amerikanska städer var det borgmästarval under tisdagen. Här är några av de viktigaste resultaten.

Eric Adams blir New Yorks nästa borgmästare, enligt AP. Han är en före detta polis och den andre svarte borgmästaren av 110 stycken i storstaden. Han besegrade republikanen Curtis Sliwa utan större dramatik.

Dramatiskt har det däremot varit kring Sliwa. Uppladdningen var kanske inte den bästa, då han blev påkörd av en taxi i fredags och hade armen i mitella på valdagen. När han skulle lägga sin röst bar han på sin katt, som dock inte fick följa med in. Enligt The New York Times började Sliwa även bråka med de valansvariga, och som grädde på moset fastnade hans röstsedel därefter i inläsningsmaskinen. Efter turbulensen kunde Sliwa återförenas med katten, som hade tagits om hand om av personalen.

Youngkin tar vinsten i Virginia

I delstaten Virginia, där majoriteten av väljarna röstade på Biden i presidentvalet, går det betydligt bättre för republikanske guvernörskandidaten Glenn Youngkin än det gjorde för Donald Trump i presidentvalet. Youngkin har dock varit avståndstagande till den före detta presidenten, som inte är så populär i delstaten.

Många håller ögonen på valet, som ses som ett kvitto på Bidens popularitet. Glenn Youngkik utmanade demokraten Terry McAuliffe, och vann till slut efter att ha haft ledningen en längre tid i natt.

Jämnt mellan kandidater i New Jersey

Guvernörsval hålls även i New Jersey, där det är jämnt i rösträkningen mellan sittande demokraten Philip Murphy och den huvudsaklige motståndaren Jack Ciattarelli. Vinner Murphy – som haft en bekväm ledning i opinionsundersökningar – blir han enligt NPR den förste demokratiske guvernören i delstaten att vinna en andra mandatperiod sedan 1977.

Minneapolis röstade mot myndighet

I Minneapolis i Minnesota röstade man för att behålla polismyndigheten, och tackade därmed nej till ett förslag om att bilda en myndighet för allmänhetens säkerhet, enligt AP och CNN. Omröstningen hölls i kölvattnet av mordet på George Floyd, och hela Black lives matters-rörelsen. I staden väljs dessutom borgmästare. Antalet förhandsröstande är högt, enligt flera medier.

Första kvinnliga borgmästaren i Boston

I Boston skrevs historia, då Bostonborna för första gången valde en kvinnlig asiatamerikansk borgmästare. Michelle Wu besegrade Essaibi George.

– Vi är redo att att bli ett Boston för alla, säger 36-åringen i sitt segertal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.