Foto: SVT

Så gjorde vi granskningen av Europe Invasion

Publicerad

Granskningen har fokuserat på X-kontona Europe Invasion (@europeinvasionn) och Daily Reports (tidigare @dailyreportsx, nu @algorithmcoachx) som sannolikt drivs av samma operatör.

Vi började med att kolla upp kontonas historik för att se om de tidigare figurerat under andra användarnamn.

SVT verifierar

Varje X-konto har ett unikt id. Genom att söka på Europe Invasions id (195853497) och Daily Reports id (70323618) i två olika tredje parts-databaser (Botometer och Memory.lol) kunde vi se att kontona har bytt användarnamn och inriktning flera gånger.

Tidigare versioner av Europe Invasion har bland annat imiterat en turkisk tv-personlighet och en astrolog som ser ut att ha postat spådomar om kryptovalutor.

Daily Reports har tidigare utgett sig för att vara en turkisk sjuksköterska och ett företag som sysslar med visum för turkar till Förenade Arabemiraten.

De första spåren i databaserna går bak till våren 2023. Det ljusa partiet från februari 2024 visar att kontona bytt språk till engelska. Diagrammet visar hur kontona har förändrats över tid och är ett resultat av de spår som finns bevarade. Det är inte nödvändigtvis en komplett sammanställning av alla användarnamn som kontona haft historiskt. Källa: Botometer, Memory.lol Foto: Eva Eliasson/SVT Grafik

Gjorde reklam för Youtubekanal

Utvecklaren Travis Brown, som byggt Memory.lol, har även hjälpt oss att ta fram skrapad information från kontona, så som profilbeskrivningar. Till exempel kunde vi se att Daily Reports tidigare varit ett turkdrivet visumföretag.

Vi kunde också se att Europe Invasion, strax innan det bytte språk till engelska, hette @globalmulteci (global flykting på turkiska). I den turkiska profilbeskrivningen, som Brown tagit fram, framgår det att kontot rapporterade om ”flyktinghändelser”.

Trots att kontots inlägg har raderats så finns svarstweets från andra användare fortfarande bevarade, som indikerar att innehållet varit främlingsfientligt. ”Skicka dem på ett plan med sina familjer till ett land som styrs av sharia”, skriver en användare på turkiska till dåvarande @globalmulteci.

Vissa spår pekar på att kontona har fortsatt drivas av en turkiskspråkig operatör efter språkbytet till engelska. Undertexterna till de videoklipp som kontona laddat upp är för det allra mesta på turkiska. X autogenererade undertexter skrivs, enligt flera sajter som hänvisar till plattformen, på det språk som kontot är inställt på. Foto: X
Två inlägg från Daily Reports som publicerades efter språkskiftet till engelska. I ena tweeten används versalen ”İ” istället för engelskans ”I” – en bokstav som förekommer i det turkiska alfabetet. ”Tüm” är det turkiska ordet för ”alla”. Foto: X

Vi har också sökt igenom alla kontonas bevarade inlägg. Den 10 mars delade Europe Invasion (då @EuropeImmigran) en länk till en Youtube-kanal.

Foto: X

På kanalen finns en video där en kvinna med turkisk brytning introducerar sig som ”Alissa” och berättar om fördelar med att bo i Dubai. Youtubekanalen listar även ett X-konto, tillhörande en ”Alissa”.

Foto: X

Memory.lol visar att X-kontot tidigare hade ett turkiskt kvinnonamn som användarnamn. Vi misstänkte att det namnet var kvinnans verkliga namn och att Alissa var falskt.

Spåren leder till turkiskt entreprenörspar

Med hjälp av Chrome-tillägget ”Old Twitter Layout” kunde vi granska kontots följarlista, som är kronologisk. Den nuvarande versionen av X låter bara användare se ett begränsat antal följare. Längst ner i följarlistan hittade vi ett konto tillhörande en person, som vi kunde se hade interagerat med ”Alissas” X-kontot innan namnbytet skedde.

Vi misstänkte att personen var en vän till den turkiska kvinnan. Vi hittade vännens Instagram-konto, och granskade hennes följare. Där sökte vi på det turkiska kvinnonamnet. Det dök då upp en profil tillhörande en kvinna med det namnet, som enligt profilbeskrivningen var baserad i Dubai.

En Google-sökning på det turkiska kvinnonamnet + Dubai tog oss till en Linkedin-profil med samma namn, vars profilbild visade samma kvinna som figurerade på ”Alissas” Youtubekonto samt på hennes X-kontos profilbild.

Ett av kvinnans företag listade bland de anställda en man med samma efternamn som kvinnan. Genom att söka på hans namn + Dubai kom vi till en hemsida tillhörande mannens visumföretag – samma företag som marknadsförts via en tidigare version av Daily Reports-kontot.

Via hemsidan hittade vi ett nummer och kontaktade entreprenörerna. De hävdar att det inte är de som ligger bakom kontona – det ska vara en reklambyrå som har marknadsfört deras verksamhet via X-kontona.

Vi kontaktade då den påstådda reklambyrån och utgav oss för att vara ett företag med en förfrågan om vilka tjänster den erbjöd. Vi fick först svar men kom inte vidare.

SVT har också skickat en formell intervjuförfrågan, som den påstådda reklambyrån nekat till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT verifierar

Mer i ämnet