Propaganda går ut på att övertyga människor om att de styrandes världsbild är den rätta. Alexandra Archipova säger att det görs i Ryssland med hjälp av språkliga manipulationer som började långt innan den fullskaliga invasionen. Det ryska språket förändrades redan 2012 när Putin kom tillbaka som president och den ryska politiken hårdnade genom att det fria ordet förbjöds och politiska fångar blev allt fler.
Alla ska tro att allt är bra
Strax innan pandemin bröt ut införde inrikesministeriet ett så kallat “regim av välstånd”. Det innebär att statskontrollerade medier ska få sin publik att tro att allt i Ryssland är bra.
– Folk ska inte oroa sig och det uppnås genom att man förbjuder all negativ nyhetsrapportering kring regeringen, den politiska eliten, politikerna, parlamentet och regionala styren, säger Alexandra Archipova.
I stället lyfter statskontrollerade medier fram allt positivt som sker i Ryssland. Samtidigt beskrivs Ukraina och hela västvärlden som något farligt och omänskligt.
Från Kreml till redaktionerna
Nyheter som det ryska folket får ta del av styrs direkt från presidentadministrationen genom så kallade ”metoditjki”. Det är dokument som dagligen går ut till alla redaktörer på statskontrollerade medier som beskriver hur en nyhet ska belysas. Där står även vilka nyheter som ska ignoreras och vad som ska få extra utrymme.
“Dödar det civila samhället”
Propagandans språk är inte ofarligt, menar Archipova. Även om människor är emot kriget och det som propagandan försöker mata dem med skapas ett slags dubbeltänkande.
– Hemma talar vi med våra barn om att kriget är hemskt och sen lär sig barnen i skolan att Ryssland håller på att rädda världen. Ett barn som växer upp i ett sånt system lär sig att allt inom politiken är smutsiga affärer och ett sånt dubbeltänkande dödar det civila samhället. Det är orsaken till varför många ryssar inte protesterar, säger Alexandra Archipova.