Foto: TT

Så högtidlighåller USA 11 september

Uppdaterad
Publicerad

På bara några minuter, inför hela världens ögon, förändrades allt. Nästan 3000 personer dog i en terrorattack mot World Trade Center som lämnade både USA och omvärlden i chock. 20 år senare högtidlighålls minnet av händelsen.

Biden besöker minnesmärken

USA:s president, Joe Biden, kommer att besöka alla tre minnesmärken som skapats till minne av attacken 11 september 2001. Det handlar om Ground zero i New York där Tvillingtornen rasade, Pentagon och minnesplatsen i Pennsylvania, där United Flight 93 störtade efter att passagerarna gick till angrepp mot terroristerna.

Detta tas dock inte emot med glädje av alla. Nästan 1 800 överlevare, anhöriga och räddningspersonal som var på plats motsätter sig Bidens deltagande i minnesceremonierna, om inte han håller sitt löfte om att avklassificera hemligstämplade dokument om attacken. Anhöriga har länge hävdat att de kan innehålla bevis på att Saudiarabiens regering, en nära allierad till USA, hade band till flygplanskaparna som kapade fyra passagerarflygplan, däribland de två som flög in i World Trade Center.

I början av september undertecknade Biden en presidentorder om att avklassificera dokument från federala polisen FBI:s utredning inom sex månader. De anhöriga kräver dock att detta ska ske innan 20-årsdagen.

Uppläsning av offers namn

Minnesmuseet 9/11 memorial & museum håller i en ceremoni som familjemedlemmar till offer har bjudits in till med start klockan 8.30 (lokal tid). En tyst minut kommer att hållas vid sex olika tillfällen, den första äger rum 8.46.  De anhöriga kommer även att läsa upp namnen på deras familjemedlemmar som föll offer för terrorattacken. Vid solnedgången kommer ljusinstallationen ”Tribute in light” att lysa upp staden.

FBI varnar för terrordåd

Trots att det i nuläget inte finns några kända konkreta terrorhot, varnar ändå både FBI och USA:s departement för inrikes säkerhet för att terrorister kan komma att ”utnyttja” minnesdagen. Redan i augusti flaggade departementet för inrikes säkerhet för att al-Qaida för första gången på fyra år hade släppt en engelskspråkig version av sitt magasin. Detta menar USA är ett tecken på att ”utländska terrororganisationer fortsätter anstränga sig för att inspirera USA-baserade individer som är mottagliga för våldsamma extremistiska influenser.”

Så sänder SVT

Klockan 14-17 sänder SVT direkt i SVT Play och SVT2. Programledare är Ann-Britt Ryd Pettersson. Bland gästerna finns bland andra statsvetaren Frida Stranne, Lars Moberg som var USA-korrespondent när attacken skedde och Stefan Åsberg, USA-korrespondent på plats.

Klockan 18-00.10 sänds Temakväll 11 september i SVT Play och SVT2. Intervjuprogram som varvas med dokumentärer. Programledare är Karin Magnusson. Bland gästerna finns bland andra utrikesminister Ann Linde, stjärnkrögaren och New York-bon Marcus Samuelsson och terrorforskaren Magnus Ranstorp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.