Foto: TT

Så kan EU straffa medlemsländerna

Uppdaterad
Publicerad

En av grundvalarna för den Europeiska unionen är att alla medlemsstater har förbundit sig att följa vissa fundamentala regler när det gäller att upprätthålla en fungerande rättsstat. Om något medlemsland bryter mot reglerna finns inom EU-systemet i princip tre vägar att gå för att tvinga ett land till bättring eller att bestraffa det.

Steg 1

Den åtgärden är att inleda ett så kallat ”överträdelseförfarande”. Då gäller frågan som regel ett EU-direktiv som en stat bryter mot, eller inte tillämpar. Efter flera steg av krav från EU-kommissionen och svar från det berörda landet kan ärendet till sist avgöras av EU-domstolen, som kan beordra landets regering att ändra sin lagstiftning.

Polens nya medielagar

Sker inte det kan domstolen döma landet att betala böter. (Sverige dömdes i december 2014 att betala drygt 18 miljoner kronor i böter för att inte leva upp till kraven i ett direktiv om hantering av industriell miljöfarlig verksamhet.)

Steg 2

Den andra vägen är att tillämpa det som kallas för EU:s ram för rättsstatsprincipen – ”rättsstatsproceduren”. Den proceduren är till för att EU ska kunna bemöta ”systematiska hot mot rättsstatsprincipen”. Gången är då att EU-kommissionen inleder en dialog med landet i fråga för att komma tillrätta med problemet.

Förhoppningen är att det felande landet då ska ändra sig. Kommissionen ska använda sakkunskap från andra EU-institutioner och internationella organisationer i försöken att nå en lösning.

Steg 3

Den tredje vägen – om ”rättsstatsproceduren” inte leder till en uppgörelse är att tillämpa artikel 7 i EU-fördraget. Enligt artikel 7 kan Europeiska rådet – på förslag från en tredjedel av medlemsstaterna, från Europaparlamentet, eller från EU-kommissionen med majoritet på fyra femtedelar av sina medlemmar och efter godkännande i Europaparlamentet – slå fast att det finns en klar risk att en medlemsstat allvarligt bryter mot de grundläggande värderingar som anges i artikel 2. 

I det läget har rådet befogenhet att tillfälligt upphäva vissa av medlemslandets rättigheter. Mest påtagligt är att det felande landet kan fråntas sin rösträtt i Europeiska rådet.

Långa och omständliga

Men alla de olika vägarna fram till att ett land faktiskt drabbas av kännbara politiska eller ekonomiska följder på grund av bristande respekt för EU:s direktiv eller grundläggande värderingar, som mänskliga rättigheter eller rättsstatsprincipen är långa och omständliga.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polens nya medielagar

Mer i ämnet