• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Sydkorea vid gränsen till Nordkorea och till höger en bild på Sveriges ambassad i Nordkorea.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”När det kommer till Nordkorea är nog Sverige den kanal som är mest uppskattad internationellt”, säger Niklas Swanström, Nordkoreakännare. Hör mer i videon. Foto: AP Photo/Ahn Young-joon/TT

Därför har USA kontaktat Sverige för att hjälpa soldat i Nordkorea

Uppdaterad
Publicerad

Det kan bli Sverige som kommer till undsättning för den amerikanske soldat som troligen är frihetsberövad i Nordkorea sedan i går. Anledningen är att Sverige sedan länge är USA:s skyddsmakt i Nordkorea – och har ett visst förtroende i landet.

– När det kommer till Nordkorea är nog Sverige den kanal som är mest uppskattad internationellt, säger Niklas Swanström, Nordkoreakännare.

Den amerikanska soldaten som troligtvis är gripen av nordkoreanska myndigheter har knappast goda förutsättningar att komma hem med bara sitt hemland i ryggen. Det eftersom det inte finns några diplomatiska förbindelser mellan USA och Nordkorea.

Vita huset meddelade i går att man kontaktat två länder för att få hjälp med situationen: Sydkorea och Sverige.

Anledningen till att just Sverige kontaktats är Sverige sedan länge är skyddsmakt för USA i Nordkorea. Det innebär att staten tar på sig att i vissa avseenden skydda USA:s intressen i landet.

Lång relation

Sverige är det EU-land som längst har haft en ambassad i Pyongyang, och var fram till 2001 det enda EU-landet med en ambassad i huvudstaden. Nordkorea har å sin sida en ambassad i Stockholm.

De diplomatiska relationerna upprättades redan 1973, vilket är en av anledningarna till att Sverige har så pass god relation med landet, enligt Niklas Swanström, Nordkoreakännare och chef för Institutet för säkerhets- och utvecklingspolitik, ISDP.

– Vi erkände Nordkorea tidigt, och sen har vi haft bra diplomater på den svenska sidan.

”Ett kort för sig”

Senaste gången Sverige hjälpte till i förhandlingar mellan länderna var 2018. Då friades tre amerikaner som varit fängslade i Nordkorea under en längre tid.

Hur det kommer gå denna gång, och om Sverige kommer att delta i samtal, är svårt att veta.

– Nordkorea är ett kort för sig och det är därför många stater väljer att inte ha diplomatiska relationer där, säger Niklas Swanström.

Däremot menar han att Sverige har ett gott rykte när det kommer till förhandlingar med diktaturen.

– De gånger Sverige har agerat mellanhand har varit ganska lyckosamma. När det kommer till Nordkorea är nog Sverige den kanal som är mest uppskattad internationellt, och det är inget dåligt beröm till vårt utrikesdepartement.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.