Donald Trump blir buren och forskare Björn Ottosson

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Björn Ottosson, senior forskare på totalförsvarets forskningsinstitut, om hur skjutningen kan påverka Donald Trump i det kommande presidentvalet i USA. Foto: Rebecca Droke, och SVT

Så kan valet påverkas: ”Stärker Trumps martyrimage”

Uppdaterad
Publicerad

Mordförsöket på Donald Trump kan stärka expresidentens narrativ om att han är förtryckt av eliten, samtidigt kommer Demokraterna behöva tona ner sin retorik, enligt Björn Ottosson, forskare vid FOI:s enhet för säkerhetspolitik.

– Detta stärker Trumps martyrimage, säger han.

Tonläget i sociala medier och i partiernas kampanjer har varit skarpt och USA har beskrivits som väldigt polariserat.

– Tonläget mot Trump har varit extremt högt. Man talar om Trump i termer av att han är ett hot mot demokratin. Folk använder ord som diktator och auktoritär ledare ganska lättvindigt, säger Björn Ottosson.

Skottlossning mot Donald Trump

Något motiv till dådet finns ännu inte men spekulationerna är många.

– Ord har betydelse och man kan tänka sig att en ung människa kan ha tagit till sig det här, spekulerar forskaren och syftar på tonläget.

Mordförsöket kan få effekten av att anklagelserna mot Trump blir färre.

– Jag tror att många människor i USA rannsakar sig själva och tänker på sitt eget språkbruk, säger Ottosson.

Kan påverka mittenväljare

För Republikanernas del kommer attentatet förmodligen att bli en del av kampanjen.

– Om man ska var krass är det extremt gynnsamt för Trump och Republikanerna, säger Björn Ottosson och fortsätter:

– Trump kommer få väldigt mycket sympati från mittenväljare och folk som väger var de står.

Donald Trump har byggt sin image på att han står på folkets sida mot en beskriven elit. Ett attentat stärker, enligt Ottosson, Trumps martyrimage.

– Han beskriver sig själv som utsatt för press från eliten, den djupa staten och andra krafter som försöker stoppa honom. Jag tror att väldigt många Trumpsympatisörer kommer att tolka det på det här sättet och då bli ännu mer entusiastiska över Trumps kandidatur.

Demokraterna behöver tona ner

Joe Biden och den demokratiska kampanjen har målat upp bilden av Trump som ”ett hot mot demokratin”, att han är en dömd kriminell och en lögnare. Särskilt retoriken att Trump hotar demokratin kommer behöva tonas ner eller specificeras, menar Ottosson.

– Man är vag med vad man menar men många använder ordet ”hot”. När det sker en sådan här händelse måste man nog tona ner den retoriken och bli mer specifik med vad man menar.

Demokraterna och Joe Biden har velat att fokus under presidentvalet ska ligga på Donald Trump istället för Joe Bidens ålder och mentala kapacitet.

– Nu kommer fokus att skifta från Biden till Trump men inte på det sätt man önskade sig, säger Björn Ottosson.

Det rapporteras även om att försöken inom partiet att få Joe Biden att kliva av presidentkampanjen lagts på is.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skottlossning mot Donald Trump

Mer i ämnet