Det har gått fyra år sedan den före detta reklamaren Nayib Bukele och hans parti Nuevas Ideas vann valet i El Salvador och lovade krafttag mot gängen. Landet var då ett av världens mest morddrabbade.
I mars 2022 mördas 62 människor på ett dygn i gängrelaterat våld. Det är den blodigaste dagen i El Salvador sedan inbördeskriget tog slut för 30 år sedan.
Dagen efter inför regeringen undantagstillstånd. Med undantagslagarna kan misstänkta gripas utan förklaring och de fråntas rätten till juridiskt försvar. Sedan dess har över 70 000 människor fängslats.
– Detta land har levt under gängens hårda grepp i decennier. Det finns människor som inte har känt till något annat sätt att leva. Så jag förstår varför de applåderar detta, säger journalisten Nelson Rauda på den undersökande tidningen El Faro till Utrikesbyrån.
Kritiken: Oskyldiga har gripits
Tidningen har avslöjat att regeringen förhandlat med gängen för att hålla våldet nere. När pakten bröt samman utbröt en massiv mordvåg.
Morden har dock minskat drastiskt och president Bukele är omåttligt populär. Men det finns en baksida, menar Nelson Rauda.
– Det finns en enorm mängd vittnesmål om människor som har gripits utan att de är kriminella eller gängmedlemmar.
Drar paralleller till Sverige
El Salvadors ambassadör i Sverige, Patricia Godinez, håller inte med om kritiken.
– Alla åtgärder som har vidtagits är inom lagens ramar. Det har framkommit kritik om att de som grips inte har rätt till försvar, vilket inte stämmer.
Statsminister Ulf Kristersson (M) har tidigare sagt att “vi ser en latinamerikansk situation i vissa svenska förorter”. Även Patricia Godinez drar paralleller till Sverige.
– Det är jätteviktigt att man tar till nödvändiga åtgärder i tid så att situationen inte eskalerar så mycket som den gjorde i El Salvador.
Hör journalisten Nelson Rauda berätta om El Salvadors kamp mot gängen i klippet. Och se mer om kopplingarna till Sverige i Utrikesbyrån: Han krossar gängen i SVT Play.
Dramatisk minskning av mord
Mord per 100 000 invånare i El Salvador
2015: 106,8
2016: 84,4
2017: 63,2
2018: 53,3
2019: 38,1
2020: 21,3
2021: 18,1
2022: 7,8*
Källa: FN och *regeringens egna siffror