El Salvadors president Nayib Bukele bad landets kongress att utfärda undantagstillstånd den 27 mars efter en mordvåg i landet. Dagen innan hade 62 personer mördats på ett dygn. Det var den blodigaste dagen i El Salvador sedan inbördeskrigets slut 30 år tidigare.
Nyhetssajten El Faro kunde i maj avslöja att Bukeles regering förhandlat med de kriminella gängen i smyg för att hålla våldet nere. Det var efter att den hemliga pakten rasade samman som gängen genomförde sin mordvåg – och regeringen svarade med undantagstillstånd.
Fördubblats på tre månader
Enligt myndigheterna har nu 46 120 personer fängslats under undantagstillståndet. Det innebär att antalet fångar i landet fördubblats på tre månader.
Mamman Reina och sonen Alex är några av de tusentals salvadoraner som samlats utanför landets överfulla häkten och fängelser för att söka svar på vad som hänt med deras arresterade familjemedlemmar.
– Han var inte gängmedlem eller något sådant. De tog honom ifrån mig, säger Alex vars pappa greps av polisen.
– Det är väldigt svårt, för vi får inget veta. De borde göra noggrannare utredningar för nu griper de oskyldiga, säger Reina.
Misstänkta kan gripas utan förklaring
Med undantagslagarna kan misstänkta gripas utan förklaring och de fråntas rätten till juridiskt försvar. Mötes- och kommunikationsfriheten är också begränsad och journalister som sprider information från gängen riskerar att dömas till 15 års fängelse.
Opinionsundersökningar visar att en klar majoritet av befolkningen fortsatt stöder president Bukeles politik och undantagstillståndet. Talmannen i kongressen Ernesto Castro som tillhör regeringspartiet säger att undantagstillståndet bör göras permanent.