Så lyckades houthirebellerna tränga igenom Israels försvar

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon svarar överstelöjtnant Anders Ekholm på tre frågor om attackerna i Tel Aviv. Foto: SVT/TT

Så lyckades huthirebellerna tränga igenom Israels försvar

Uppdaterad
Publicerad

Trots Israels avancerade försvarssystem lyckades huthirebellerna nå Tel Aviv med en drönare. Efter landets svar växer oron för en eskalering av kriget i Mellanöstern på ytterligare en front.

– I huvudsak är det egentligen ett sätt att kommunicera med Iran, säger överstelöjtnant Anders Ekholm.

Tidigt på fredagsmorgonen slog drönaren, avfyrad av de Iranstödda huthirebellerna, ner i ett bostadshus i centrala Tel Aviv, nära den amerikanska ambassaden. En man dödades och minst tio personer skadades i angreppet.

Trots att resan från Jemen var på över 200 mil och tog över tio timmar utlöstes aldrig flyglarmet innan drönaren nådde sitt mål, rapporterar Times of Israel. Enligt den israeliska militären, IDF, låg ett ”mänskligt misstag” bakom att luftförsvarssystemet ”Iron Dome” inte aktiverades.

Krig mellan Israel och Hamas

Rutten var mer sofistikerad än vanligt, säger Anders Ekholm, överstelöjtnant vid Försvarshögskolan, om drönaren – som flög över Sinaiöknen och Egypten innan den vände vid Medelhavet och kom in mot Tel Aviv från nordväst.

– Man hade koll på drönaren i radarekot, men den mänskliga faktorn fortsätter att påverka och skapa ödesdigra konsekvenser. Även om man har hjälp av AI, så förlitar man sig på människor som opererar systemen, säger Anders Ekholm.

”Våghalsig operation”

Det israeliska svaret kom omedelbart. På lördagen utförde israeliska stridsflyg attacker mot flera mål i den jemenitiska hamnstaden Hodeidah. Minst sex personer dog och många skadades när flera bränsledepåer och kraftverk slogs ut.

Det är första gången som Israel slagit till mot mål i Jemen och attacken är en av de mest långväga som landet har gjort någonsin. Anders Ekholm beskriver operationen som våghalsig, men typisk för den israeliska militären.

– Det är väldigt långt, man flyger genom andra territorier som man inte behärskar och hotbilden är komplex. Du måste också lufttanka längs vägen, så det finns väldigt många aspekter som gör det våghalsigt.

Mindre rationella än Hizbollah

Hodeidah kontrolleras av de Iranstödda huthierna och enligt IDF och många analytiker används hamnen för att ta emot vapenleveranser från Iran. Anders Ekholm ser Israels svar främst som en markering mot Iran.

– Det är egentligen ett sätt att kommunicera med Iran. Att man är beredd och har förmågan att gå in från jättelångt avstånd och samordna en sådan här räd.

På tisdagen varnade FN:s särskilda sändebud i Jemen, svenske Hans Grundberg, för en eskalering i regionen efter helgens attacker.

– Det är alarmerande att det inte finns några tecken på en nedtrappning, än mindre en lösning, säger Hans Grundberg till FN:s säkerhetsråd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet