– Det här förslaget är inte acceptabelt, det är en alldeles för hög nivå, säger EU-minister Hans Dahlgren (S) till SVT Nyheter. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Sveriges EU-avgift kan höjas med 14 miljarder kronor

Uppdaterad
Publicerad

Sverige kan komma att få betala flera miljarder kronor mer i EU-avgift. Det visar det förslag som ligger till grund för nästa veckas tuffa förhandlingar i Bryssel.

Förslaget, om det antas, kommer att leda till en rejäl höjning av Sveriges nuvarande avgift. Enligt uppgifter till SVT Nyheter landar ökningen på 14 miljarder kronor. 2019 låg Sveriges EU-avgift på ungefär 40,5 miljarder kronor.

Förslaget som presenterade av Europeiska rådet på fredagen innebär en EU-avgift för alla länder på 1,074 procent av BNI (bruttonationalinkomst). Sverige, och tre andra länder, som betalar in mer till EU i avgift än vad man får tillbaka tycker att nivån ska ligga på 1 procent.

– Det här förslaget är inte acceptabelt, det är en alldeles för hög nivå, säger EU-minister Hans Dahlgren (S) till SVT Nyheter.

Kräver att få ha kvar rabatt

Exakt hur mycket dyrare EU-avgiften till slut blir för Sverige är ändå svårt att säga. Allt handlar om Sverige får behålla sina nuvarande rabatter på runt sex miljarder kronor per år.

Rådet vill att rabatterna ska försvinna, men stegvis. Nästa år ska Sverige få en klumpsumma. Men summan är inte specificerad, så därför vet man inte heller hur stor avgiften blir i sin helhet.

– Det står i förslaget att rabatten ska minska och det gillar vi inte. Vi kommer att kräva att vi får behålla dem. Det här blir det en förhandling om.

”Inte särskilt optimistisk”

Förslaget från rådet ligger nära det kompromissförslag på 1,07 procent av BNI som Finland, i sin roll som EU:s ordförandeland, presenterade för några månader sedan. Det förslaget ligger i sin tur under EU-kommissionens förslag på 1,11 procent av BNI.

Den belgiske före detta premiärministern, Charles Michel, har åkt land och rike runt för att försöka nå en kompromiss kring hur det budgethål som Storbritannien lämnar bakom sig ska fyllas. Det handlar om 127 miljarder kronor per år.

 Nästa vecka börjar hårda förhandlingar i Bryssel. Att länderna ska komma överens då bedöms av många som små. Sveriges EU-minister håller med.

– Jag vet att länderna står långt ifrån varandra, så jag är inte särskilt optimistisk. Det är rimligt att Sverige som är ett rikt land betalar mer än ett fattigt. Men när Storbritannien lämnar EU tycker jag att vi ska rätta munnen efter matsäcken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.