I Danmark har butikskedjor börjat nobba avokado som odlats i provinsen Petorca i Chile, efter att en färsk rapport från miljöorganisationen Danwatch berättas hur floder torrläggs av de vattenslukande avokadoodlingarna.
Så hur mycket vatten går det egentligen åt för att få fram ett kilo avokado?
SVT Nyheter grottade ner sig i siffror från nätverket Waterfootprint som visar den globala genomsnittsförbrukningen för olika frukter och grönsaker. Snittförbrukningen av vatten för att få fram ett kilo avokado är 1173 liter. Hur det jämför sig med annan frukt och grönt ser du i videon här ovan.
Skillnader i världen
För att dubbelkolla förbrukningen ringde SVT Nyheter till Jan Lundqvist, senior vetenskaplig rådgivare på Stockholm International Water Institute. Lundqvist bekräftar siffrorna men understryker samtidigt att de är just ett globalt genomsnitt.
– Det finns stora skillnader i vattenanvändning mellan olika delar av världen. Huruvida växten är vattnad av regn eller om den är konstbevattnad, alltså att man använt grundvatten eller vatten från en flod, spelar också stor roll för den totala vattenanvändningen, säger Jan Lundqvist.
Varierande effektivitet
Hur effektiv bevattningen är beror också på temperatur, klimat och på om växten odlas i ett öppet landskap.
– Det är också värt att i sammanhanget lyfta fram att det är bevattningen av spannmålet som används till ”vårt dagliga bröd” och som foder till biffarna som är den absolut i särklass största vattenanvändaren, säger Jan Lundqvist.