Så hanterar Europa pandemin i sommar – nedstängningar i flera länder

Uppdaterad
Publicerad

Medan vissa av Europas länder helt skrotat restriktionerna går andra i motsatt riktning. På Island har alla restriktioner hävts – men i Nederländerna ber premiärministern om ursäkt för att ha gått för fort fram med återöppnandet.

Så här ser läget ut i några av de europeiska länderna:

Island

Alla inhemska coronarestriktioner hävdes i slutet av juni. En del begränsningar för inresa i landet finns dock kvar.

Island har haft 9.34 nya fall per 100 000 invånare under vecka 25 och 26, enligt ECDC.

Spanien

I Spanien styr de olika regionerna vilka restriktioner som ska gälla. På flera håll har det lokala styret infört nattliga utegångsförbud och begränsningar av serveringsställenas öppettider.

Spanien har haft 215 nya fall per 100 000 invånare den senaste tvåveckorsperioden.

England

Den brittiska regeringen har skjutit upp hävandet av en rad restriktioner, men nu ser det stora återöppnandet ut att bli av den 19 juli. Bland annat blir användandet av munskydd frivilligt och nattklubbar tillåts att öppna.

Smittan har under våren och sommaren ökat, men antalet dödsfall har varit få jämfört med tidigare.

Andra delar av Storbritannien fattar egna beslut om vilka restriktioner som ska gälla.

England har haft 318 nya fall per 100 000 invånare den senaste veckan, enligt myndigheterna.

Italien

De flesta restriktionerna har tagits bort, och i slutet av juni ströks kravet på att bära munskydd utomhus. Kravet på att bära det i offentliga inomhusmiljöer är alltjämt kvar.

Italien har haft 17 nya fall per 100 000 invånare den senaste tvåveckorsperioden.

Nederländerna

En uppgång i antalet nya fall har fått Nederländerna att återinföra en rad restriktioner. Landets nattklubbar har stängts, restauranger har fått begränsade öppettider och stora evenemang stoppas. Landets premiärminister Mark Rutte har bett om ursäkt för att restriktionerna hävdes.

Nederländerna har haft 63 nya fall per 100 000 invånare den senaste tvåveckorsperioden.

Franrike

Många av restriktionerna har hävts, till exempel utegångsförbud. Nattklubbar har öppnat – men bara för den som kan uppvisa ett negativt provsvar eller vaccinationsintyg. Ett sådant ”hälsopass” kommer också att krävas för att besöka till exempel restauranger och gallerior. Därtill införs vaccinationskrav för vårdpersonal.

Frankrike har haft 43 nya fall per 100 000 invånare den senaste tvåveckorsperioden.

Sverige

Sverige har tagit fram en plan för återöppnande som man hittills inte backat ifrån. Steg tre i planen genomförs från och med 15 juli.

Sverige har haft 38 nya fall per 100 000 invånare den senaste tvåveckorsperioden.

Norge

Norge har öppnat upp samhället gradvis i en fyrastegsplan. Steg tre genomfördes i slutet av juni men regeringen har gjort en anpassning av steg fyra eftersom man vill avvakta deltavariantens effekter. Regler som fortfarande gäller är till exempel bordsservering på barer och restauranger. Flera restriktioner för inresande till Norge gäller fortfarande, situationen ska omvärderas om några veckor, enligt statsminister Erna Solberg.

Norge har haft 48 nya fall per 100 000 invånare den senaste tvåveckorsperioden.

Danmark

Flera inreseregler gäller fortfarande för den som inte är dansk medborgare, bofast i Danmark, eller bor i en gränsregion. För flera kultur- och sportaktiviteter krävs ett vaccinbevis. Munskyddskrav inom kollektivtrafiken gäller enbart när man behöver stå upp.

Danmark har haft 68 nya fall per 100 000 invånare den senaste tvåveckorsperioden.

Finland

För inresa krävs ett negativt provsvar eller vaccinationsintyg. Finland har en plan för avveckling av restriktionerna som anpassas efter rådande smittläge. I juni förlängdes rekommendationen att bära munskydd och att distansarbeta. Reglerna för sammankomster utomhus har lättats, för inomhussammankomster gäller fortfarande begränsningar.

Finland har haft 38 nya fall per 100 000 invånare den senaste tvåveckorsperioden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet