Så påverkar den ukrainska kylan hjälparbetet i landet

Uppdaterad
Publicerad

Den kommande helgen väntas läget på många håll i norra Ukraina bli ännu tuffare för de som flyr kriget. På vissa platser kan det nämligen bli närmare 20 minusgrader.

– Folk har såklart tagit på sig vinterkläder, men att vara ute i många timmar och vänta när det blåser, det blir kallt – oavsett hur välklädd du är, säger Alexandra Parnebjörk, som precis varit på plats och hjälpt till vid gränsen mellan Rumänien och Ukraina.

Överlag ligger temperaturerna i Ukraina på några enstaka plusgrader dagtid. Men natten till lördag väntas det på vissa håll bli så kallt som 10 till 20 minusgrader, säger SVT:s meteorolog Nils Holmqvist. 

– Generellt kan man säga att det är 5 till 10 grader kallare än vanligt i Ukraina. Allra kallast är det i landets norra och nordöstra delar, säger han. 

Kriget i Ukraina

Kylan ökar påfrestningarna för till exempel de flyktingar som i dagar redan befunnit sig i skyddsrum som inte är skyddade mot låga temperaturer, säger FN:s flyktingorgan UNHCR.  

Tillsammans med lokala myndigheter hjälper nu organisationen till med att förse människor med filtar, madrasser och vinterkläder och med att sätta upp uppvärmda tält där flyktingarna kan ta skydd.

”Tagit med sig vad de kan bära”

Alexandra Parnebjörk jobbar för barnrättsorganisationen Plan international och är just nu på väg hem från en vistelse i grannlandet Rumänien, där hon träffat många som tagit sig ut ur landet mitt i kylan – de flesta kvinnor och barn. 

– Folk har såklart tagit på sig vinterkläder och tagit med sig vad de kan bära. Men att vara ute i många timmar och stå still och vänta när det blåser, det blir kallt – oavsett hur välklädd du är, säger hon.

Många av sjukvårdarna som Alexandra pratat med har berättade att det vanligaste de fått göra vid gränsövergångarna är att hjälpa människor med hypotermi, alltså nedkylning. 

– Det andra vanligaste är att ge psykosocialt stöd och hjälpa personer med panikångestattacker.

Oron: Färre kommer hjälpa till

Kylan gör det inte bara svårare för flyktingarna, utan även för hjälporganisationerna. 

– I början ser vi ofta att det är väldigt många volontärer som kommer till gränserna för att hjälpa till. Men några har uttryckt en oro över att man tror att deras vilja och energin att hjälpa, i den här kylan, kan dala med tiden. Det är oerhört viktigt alla orkar hålla i och hjälpa även när det är kallt, och man jobbar dygnet runt, för att ta emot flyktingarna som söker sig dit. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet