Kineserna har tröttnat på landets stränga covidrestriktioner. Stora smittoutbrott har lett till omfattande nedstängningar, vilket följts av stora protester på flera håll i landet.
På börsen har reaktionen varit negativ. Enligt Per Hammarlund, doktor i ekonomi och chefsstrateg på storbanken SEB, menar att det grundar sig i en rädsla för mer omfattande protester. Hittills har de nämligen inte fått någon större påverkan på produktionen.
– Skulle det blir mer omfattande protester och strejker skulle det påverka produktionen och därmed ekonomin, säger han.
Stillastående hamnar större hot
De stränga covidrestriktionerna gör att kineserna håller tillbaka med konsumtionen. Samtidigt påverkar de den enorma tillverkningsindustrin, om än i liten skala än så länge. Nedstängningarna har bland annat lett till att världens största Iphone-fabrik går på sparlåga.
Värre blir det om restriktionerna påverkar dem som arbetar i transportsektorn. Det kan leda till problem för dem som köper mycket varor av Kina, till exempel Europa och USA.
– Hamnar och transportsystem fungerar fortfarande, konstaterar Per Hammarlund.
Så påverkas Sverige
Många svenska företag har investerat tungt i Kina eller har omfattande verksamhet där. De kommer att påverkas negativt av en ekonomisk nedgång i landet, framhåller Per Hammarlund.
– När Kinas ekonomi bromsar in skadas även deras affärer.
Men ekonomiska problem i Kina kan också leda till positiva effekter för svenska konsumenter. Om produktionen i Kina går ned kommer efterfrågan på bränsle och råvaror att minska, vilket kan leda till lägre priser vid bensinpumpen och i mataffären.
– En inbromsning i Kina leder till lägre efterfrågan på råvaror. I förlängningen påverkar det konsumentpriserna, säger Per Hammarlund.