Under helgen bröt protester ut i flera kinesiska städer som Shanghai och Peking. Protesterna anses vara ovanliga då de sker i många olika städer samtidigt.
Dessutom är det är många olika grupper i samhället som gett sig ut på gatorna för att kritisera centralmakten.
Enligt Jonatan Heikenberg är protesterna inte en angelägenhet för västerlänningar.
– Det är nog mer det kinesiska folket i Shanghai som har börjat tröttna på covidrestriktionerna, säger han.
Avrådd från att besöka vissa områden
Samtidigt har han blivit avrådd att besöka vissa områden.
– Vi har fått avrådan att gå i närheten av gatorna där protesterna äger rum. Man vill ju inte riktigt vara med och visa sig bland kameror.
Vem avråder dig för att gå dit, är det myndigheter eller ditt jobb?
– Både och. Företaget jag jobbar för avråder. Vi ska inte vara med där. Det är inte vår ”fajt”, vi är här för att göra vårt jobb.
Känner du dig orolig över protesterna och vad de kan få för konsekvenser?
– Absolut inte. Det är inte en protest på det sättet, de vill bara visa sitt missnöje med covid-situationen, och den nolltoleranspolitik som de har här, säger han och fortsätter:
– Det går inte att röra sig runt som man vill när mycket stängs ner. De här protesterna handlar ju om det som hände i Ürümqi. Jag tror att de måste få visa sitt missnöje.
”Det är ett problem”
De omfattande restriktionerna ställer också till problem.
– Det är ett problem. Vi måste testa oss åtminstone tre gånger i veckan. Vi måste testa oss för att komma in på kontoren, för att köpa mat, för att komma in på restauranger och så vidare.
Kan du röra dig som du vill eller känns livet komprimerat?
– Det är faktiskt rätt öppet. Utomhus får man röra sig hur man vill. Det är bara restauranger, köpcenter, barer, bio, tunnelbana – allt det där måste kräver en kod man bara kan skanna om man testar sig.
– Koden är bara giltig i tre dagar, så man måste testa sig hela tiden. Men att resa i och utanför Kina är ju lite svårare. Det är tester oftare, och olika koder i de olika provinserna.