Före krigsutbrottet var cirka 500 svenska företag aktiva i Ryssland, varav ett 20-tal storföretag. Kriget har medfört sanktioner och logistiska problem och många utländska bolag har därför dragit ner eller pausat sin verksamhet i landet.
Och de får ett allt hårdare bemötande av myndigheterna i Ryssland.
– Man vill väl trygga försörjningen av viktig produktion och av sysselsättningen, men det kan också vara att man vill statuera exempel och hota svenska företag från att dra ner sin verksamhet i Ryssland, säger Heinz Sjögren.
Stängda butiker
Ikea och HM är två av de svenska storbolag som stängt sina butiker i Ryssland och som nu avvaktar för att se hur situationen utvecklas.
Svensk-ryska handelskammaren ser liknande strategier hos andra bolag, och menar att i princip all handel nu har upphört. Men att avveckla helt från en marknad är komplicerat och tar lång tid.
– På kort sikt handlar det ju om att skademinimera, och naturligtvis är det ett imageproblem för många som gör att att man överväger om det här ens är en marknad man ska vara kvar på, säger han.
Svenskt näringsliv: ”Slår hårdare mot medelstora bolag”
Arbetsgivarorganisationen Svenskt näringsliv menar att alla bolag drabbas av påtryckningar och hot från myndigheterna. Men de utsätts främst när de vill dra ner på, eller avsluta, verksamheten i Ryssland.
– Problemen är samma för alla men det slår hårdare mot de medelstora bolagen med hela sin verksamhet i Ryssland. De har generellt också ryska anställda som drabbas hårdare, säger Johan Sjöberg, säkerhets- och försvarspolitiskrådgivare på Svenskt näringsliv.
I videon ovan ser du tre exempel på de hot och påtryckningar som svenska företag möter.