Så räddades kvinnorna efter 30 år som slavar

Uppdaterad
Publicerad

Det började med ett samtal till hjälporganisationen Freedom Charity och efter en och en halv månads långsamt arbete fritogs tre kvinnor som tros ha använts som hushållsslavar i upp till 30 år.

Hjälporganisationen Freedom Charity (frihetshjälporganisationen) arbetar huvudsakligen med att hjälpa barn som utsatts för övergrepp. Organisationen syns ofta i brittiska medier och den 9 oktober visades en dokumentär om tvångsäktenskap på brittisk tv. I programmet var Freedom Charitys grundare Aneeta Preem med och troligen var det hennes medverkan som tillslut fick en av de frihetsberövade kvinnorna att slå larm.

– Kvinnorna hade sett mig på tv flera gånger och under mitt namn stod det Freedom Charity och jag tror att de ringde oss för att de ville ha sin frihet och det var självklart att ringa just oss, säger Aneeta Preem till the Guardian.

Användes som slavar

De tre kvinnorna som befriats är en 69-årig malaysiska, en 57-årig irländska och en brittisk 30-åring som tros ha fötts i fångenskap. Kvinnorna ska ha använts som hushållsslavar av ett en man och en kvinna, båda 67-år gamla.

Den äldsta kvinnan ska ha flyttat in hos paret för över 30-år sedan men bodde redan i Storbritannien och enligt polisen utreds det inte som ett fall av trafficking.

Även den irländska kvinnan ska enligt vad tidningen The Guardian erfar ha kommit till det misstänkta paret frivilligt men ännu är det mycket osäkert kring hela historien och hur kvinnorna kom till det misstänkta paret. Så också gällande den yngsta kvinnans bakgrund.

Tros ha fötts i huset

Enligt Londonpolisen vet man inte om hon är född i huset men hon tros ha tillbringat hela sitt liv hos det misstänkta paret.

– Det är troligt att 30-åringen inte haft någon, vad vi skulle kalla normal, kontakt med omvärlden, säger Kevin Hyland vid Londonpolisen enligt tidningen Daily Mail.

De tre kvinnorna ska ha tillbringat över trettio år i parets tjänst, i en form som enklast beskrivs som slaveri.

– Det här fallet handlar sorgligt nog om tvångsarbete i hemmet, slaveri i enkla termer, säger Steve Rodhouse vid Scotland Yard i ett uttalande.

”Känslosamt första samtal”

Och det var alltså först efter att ha sett en dokumentär på tv som den 57-åriga irländska kvinnan vågade ringa Freedom Charity den 18 oktober i år.

– Det första samtalet var väldigt känslosamt och väldigt traumatiskt även för våra professionella medarbetare, säger Aneeta Preem.

Därefter skedde ett försiktigt arbete med en rad hemliga samtal från att det första samtalet tills de kunde räddas en vecka senare.

– Efter över 30 år i fångenskap i väldigt svåra förhållanden ville vi inte bidra till fler trauman och det var oerhört viktigt just hur vi skulle frita dem, berättar Aneeta Preem

Fritogs 25 oktober

Kvinnorna fick en kontakt för att kunna bygga upp ett förtroende och den 25 oktober ställde den 57-åriga irländska kvinnan och 30-åriga kvinnan upp på att träffa en representant från Freedom Charity.

De får sedan följa med och träffa polisen och vågar berätta var huset som de hållits fångna ligger. Båda kvinnorna och den 69-åriga malaysiska kvinnan räddas och förs, svårt traumatiserade, till ett skyddat boende där de fortfarande får hjälp.

– All mediebevakning har varit traumatiskt för dem men de är väldigt lättade att ha kommit ut. Det var väldigt speciellt att träffa dem. De omfamnade mig och förutom att ha gråtit hejdlöst tackade de oss för allt arbeta vi gjort och tackade oss för att ha räddat deras liv.

”De vet inget annat”

Hon tror att det kommer krävas mycket arbete för kvinnorna att kunna återhämta sig efter den långa tiden i fångenskap.

– Jag tror det kommer bli en enorm resa för dem. Om man spenderat hela sitt liv i fångenskap vet man inget annat blir även minsta lilla frihet en stor omställning. Det är viktigt att komma ihåg att de här kvinnorna har lämnat fångenskapen utan något alls med sig och vår organisation ska försöka hjälpa dem att klara omställningen så gott som möjligt.

Fakta

Så kunde kvinnorna räddas

9 oktober En dokumentär om tvångsgifte visades i brittisk tv som ska ha varit det som fått en av kvinnorna att våga kontakta omvärlden.

18 oktober Den 57.åriga irländska kvinnan ringde organisationen Freedom Charity och berättade att hon och ytterligare två kvinnor hållits fångna i över 30 år.

21 oktober Freedom Charity kontaktar för första gången polisen.

25 oktober Den 57-åriga irländskan och den 30-åriga kvinnan som tros ha levt hela sitt liv som fången i huset i södra London träffar en representant från Freedom Charity. De tar senare med polisen till det hus där de hållits fångna. Båda kvinnorna och den 69-åriga malaysiska kvinnan räddas och förs, svårt traumatiserade, till ett skyddat boende.

21 november En man och en kvinna, båda 67 år gamla anhålls misstänkta bland annat för tvångsarbete och för att ha hållit kvinnorna som hushållsslavar. Båda släpps senare på dagen mot borgen.

Källa: The Guardian

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.