Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så reagerar de svenska politikerna på EU:s nya regelverk. Foto: SVT

Så ska korruption i Europaparlamentet stoppas

Publicerad

Under onsdagen höll EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen sitt årliga tal om tillståndet i unionen inför ett möte med Europaparlamentet. Den stora frågan är kanske i stället hur det står till i Europaparlamentet efter vårens korruptionsskandal där flera av ledamöter avslöjades ha tagit emot pengar från Qatar och Marocko.

Lobbyism ingår i Europaparlamentets dagliga arbete; parlamentarikerna behöver ha kontakt sinsemellan och med omvärlden konstant. Men allt måste hållas transparent och med otillbörlig påverkan, annars blir det problematiskt.

Europaparlamentets talman Roberta Metsola föreslår nu att alla sidouppdrag, vilka man träffar i tjänsten och kontakter med andra länder måste redovisas.

– Jag tror att det är bra att skärpa upp detta. Däremot tror jag inte att de här reglerna kan stoppa rent kriminella människor som vi har sett i parlamentet, säger Thomas Tobé (M), EU-parlamentariker.

Mutskandalen 2022

I höstas förra året avslöjade belgisk polis att bland annat parlamentets vice talman Eva Kaili misstänktes för att ha tagit emot mutor från Qatar och Marocko för tala till ländernas fördel.

Även om de nya reglerna som ska öka tillsynen av sidoaktiviteterna kan tänkas vara bättre än ingenting alls, frågar sig Shari Hinds från Transparency International om de kommer ge effekt.

– Det saknas integritetskultur. Tillsammans med otydliga regler och bristfällig uppföljning av reglerna ger det upphov till ett system som är det verkliga problemet, säger hon till SVT Nyheter.

Se hur de svenska politikerna reagerar på EU:s nya regelverk i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.