På grund av den dåliga luften i Shanghai tvingas Bruno, Rasmus, Linda och Molly Rantil använda munskydd. ”En riktig bra dag här är som en dålig dag på Hornsgatan i Stockholm”, säger Rasmus Rantil. Foto: RASMUS RANTIL / TT

Så skyddar sig familjen Rantil mot luftföroreningarna

Uppdaterad
Publicerad

I Shanghai är nivåerna på luftföroreningarna på nästan lika höga som i Peking. I Rasmus Rantils familj bär både barn och vuxna mask när luften är dålig.

– En riktig bra dag här är som en dålig dag på Hornsgatan i Stockholm, säger han till SVT Nyheter

Familjen – Rasmus, Linda, Molly och Bruno – har luftrenare hemma och är väldigt noga med att hålla dörrar och fönster stängda. De vädrar bara när luften utomhus är som bäst. Och när luften är dålig får barnen förstås inte vara ute och leka.

– Det varar en eller två dagar. Med vindarna försvinner det värsta av föroreningarna, säger han.

#vårtklimat

Molly är tio år gammal och Bruno är sju år, så de förstår varför de måste ha mask när luften är dålig.

– Men även småbarn är duktiga på att bära mask här, säger han.

”Man måste ju leva”

Masken som familjen använder är en mask som också används på byggarbetsplatser och som stoppar de små partiklarna. Men många kineser använder enkla bomullsmasker och de hjälper inte alls, berättar Rasmus Rantil.

– Det slog mig när vi kom hit för tre år sedan att många här var ute på kvällen och motionerade utan mask, till exempel spelade tennis, när luften var dålig. Jag insåg sedan att det inte går att låta det här styra hela ens liv om man bor här permanent. Man måste ju leva, säger han.

”Barn återhämtar sig”

Är ni oroliga för er hälsa?

– Det är klart att det inte är bra men vi är ju här tillfälligt. Så vitt jag vet finns det ingen forskning om effekterna när man utsätts för de här partiklarna under begränsad tid. Dessutom lär det vara så att barn återhämtar sig bättre än vuxna, säger Rasmus Rantil.

Han tillägger att shanghaiborna paradoxalt nog nyligen gick om stockholmarna i förväntad livslängd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#vårtklimat

Mer i ämnet