Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se blomprotesterna runt om i Ryssland.

Tysta protester i Ryssland till stöd för Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Sporadiska manifestationer uppstod i flera ryska städer på årsdagen av Rysslands invasion av Ukraina, trots att demonstranterna riskerar höga böter och fängelsestraff.

Minst 60 personer greps i 14 städer runt om i Ryssland, enligt människorättsorganisationen OVD Info.

Flest personer greps i S:t Petersburg där folk bland annat lämnade blommor vid en staty uppförd till minnet av den ukrainska språkvetaren Taras Sjevtjenko.

Liknade sporadiska blomprotester hade uppstått i Ryssland tidigare i år, bland annat för att hedra dödsoffer vid attacken i Dnipro.

Under år 2022 stiftade Ryssland flera lagar som omöjliggör fredliga protester. De som kritiserar kriget i Ukraina riskerar bland annat att dömas för spridning av ”fejkade nyheter” om den ryska armén. Ett brott som kan ge upp till tio års fängelse, det gäller även deltagare i fredliga protester.

Totalt har 19 586 personer gripits i Ryssland för att de på något sätt tagit ställning mot kriget. Det handlar om demonstranter, personer som har skrivit inlägg på sociala medier eller sagt något som strider mot Rysslands officiella linje i privata konversationer, enligt OVD Info.

Se protesterna i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.