Här kan du se avsnitt två och tre av ”Groomingskandalen – sexbrotten som skakar England”.
Från slutet av 80-talet och framåt pågick omfattande systematiska, sexuella övergrepp i olika städer i norra England. Offren var ofta unga, utsatta flickor som groomades med alkohol och droger av grupper av män. Det ledde flera gånger till grova våldtäkter.
Många av männen hade pakistansk härkomst. Utredningar har i efterhand kommit fram till att myndigheter lät bli att ingripa delvis på grund av oro för att anklagas för rasism.
– Jag vill se ansvariga ställas till svars för grovt tjänstefel, säger Maggie Oliver, tidigare polis.
Hon sa upp sig från sitt arbete och blev en av landets mest högljudda kritiker till myndigheternas agerande. Hon är långt ifrån ensam.
Elon Musks intåg
I januari gick mångmiljardären Elon Musk till frontalangrepp mot brittiska regeringen på plattformen X.
”De ansvariga borde få det högsta straffet. Häng dem för förräderi”, skrev han bland annat.
Groomingskandalen har lett till en politisk kris i Storbritannien och flera årtionden efter de första övergreppen fortsätter den att påverka landet. Regeringen gick i april ut med att man ökar antalet polisutredningar kring sexualbrott mot barn.
SVT har träffat huvudpersonerna i skandalen för att försöka förstå vad som egentligen händer – och hur allt började.
Se avsnitt ett ur SVT:s nyhetsdokumentär ”Groomingskandalen – sexbrotten som skakar England” i videon ovan.
Fakta om ”groomingskandalen” i Storbritannien
Från slutet av 80-talet och framåt uppdagades flera fall av omfattande grooming och sexuella övergrepp i olika städer i norra England.
Offren var ofta unga flickor från utsatta miljöer som groomades med alkohol och droger för att sedan utnyttjas sexuellt av olika grupper av män, ofta med pakistansk härkomst.
Oberoende utredningar har visat att både polis och socialtjänst på lokal nivå i flera fall visste om vad som pågick, men inte agerade. Vittnesmål från utredningar visar att myndigheternas passivitet delvis berodde på en oro för att anklagas för rasism.
Statistik visar däremot att vita män står för en överväldigande majoritet av alla sexualbrott mot barn och är överrepresenterade när det kommer till grooming i Storbritannien.
Övergreppen och myndigheternas misslyckanden har blivit en nationell skandal som lett till en polariserande politisk debatt och påståenden om mörkläggning.
Källor: BBC, The Guardian, The Times, The Independent