Saed från Göteborg: ”Jag vet inte om jag lever om en timma”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag vet inte om jag lever om en timma.” Hör Saed Altatari berätta om sitt liv i Gaza, där han är fast sedan den 6 oktober. Foto: Reuters

Saed från Göteborg kan inte ta sig ur Gaza: ”Vill härifrån nu”

Uppdaterad
Publicerad

När Saed åkte till Gaza den 6 oktober förväntade han sig att vara tillbaka på jobbet i Göteborgs hamn ett par dagar senare. I stället hamnade han mitt i ett brinnande krig i Gaza.

– Min mamma, min syster, min bror och hans fru dog. Nu är alla borta och jag hann inte träffa dem, berätter Saed.

Saed Altatari, 42, åkte till Gaza för att hälsa på sin familj och släkt. Hans fru och deras tre barn var redan i Gaza för att umgås med familjen och planen var att åka hem till Sverige igen några dagar senare då Saed bara hade en vecka ledigt från jobbet.

Men kriget bröt ut en dag efter Saeds ankomst och nu kan de inte ta sig ut. Nu befinner sig Saed, hans fru och deras tre barn är i Khan Yunis hos en släkting.

Krig mellan Israel och Hamas

– Jag vill inte stanna här en sekund till, jag vill härifrån nu. Jag vill tillbaka till mitt liv i Sverige, säger Saed.

”Kött från människor överallt”

Han beskriver det han sett på Gazas gator som fruktansvärt.

– Allt är kaos och det ligger kött från människor överallt. Jag mår inte alls bra, det är första gången jag ser sådana saker. Jag vågar inte gå ut, säger han.

Han beskriver matsituationen i Khan Yunis som katastrofal.

– Det finns ingen mat, i dag stod jag i kö i åtta timmar för att kunna köpa lite bröd till familjen och vi får bara lite vatten var fjärde dag, säger han.

Förlorat flera familjemedlemmar

Flera av Saeds familjemedlemmar dog förra veckan och Saed hann inte träffa dem innan en en raket träffade deras lägenhet.

– Min mamma, min syster min bror och hans fru dog. Nu är alla borta och jag hann inte träffa dem.

Även Saeds pappa skadades i attacken men

– Han mår helt okej nu men han har haft väldig tur som lever.

Livsfara att åka till Rafah

Saed har tagit sig till gränsövergången i Rafah mot Egypten fyra gånger för att försöka ta sig ut ur Gaza.

– Det var livsfarligt att åka dit. De skjuter raketer överallt men jag var tvungen att vända och ta mig tillbaka, säger han.

Saed säger att han har varit i kontakt med UD och att de har sagt att de kommer kontakta honom när de har mer information.

– Jag väntar. Jag tycker det är konstigt att andra länder skickar hem sina medborgare men vi får vänta. Jag fattar inte.

En vecka efter att den här intervjun publicerades landade Saed på Landvetter flygplats utanför Göteborg – se första intervjun med honom från ankomsthallen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet