Även om den faktiska nedrustningen är långt borta är det en positiv utveckling att Nord- och Sydkorea har nått en överenskommelse om fred på koreanska halvön, anser säkerhetsanalytikern Niklas Swanström.
– Däremot om det kommer att bli en nedrustning eller inte är en långsiktig fråga, och det är givet att processen kommer att ske med vissa eftergifter från USA, säger han.
Tre anledningar till framsteg
Nordkorea kommer också i den här processen behöva få veta att det finns en viss säkerhet om landet ger upp kärnvapen – att en stormakt som USA inte går in i landet, tror han.
– Om det blir en kärnvapennedrustning kommer det helt enkelt att bli en komplicerad process som kommer att ta många år.
Anledningen till att den här överenskommelsen kommer tror Swanström beror på tre olika saker.
– Först den hårda påtryckningen från USA, där Donald Trump varit hård och Nordkorea nog har känt att säkerhetsläget varit ohållbart. Sedan har sanktionerna från omvärlden också påverkat och det sista är att Nordkorea har flera fördelar av att närma sig omvärlden.
– Landet har kärnvapen nu vilket man inte hade förut och kortdistansmissiler. Man förhandlar i ett styrkeläge som man inte har haft innan, säger Swanström.
”Ett skickligt spel från Jong-Un”
Enligt honom är Nordkorea hur som helst vinnare efter i dag.
– I sämsta fall får Nordkorea diplomatiskt genomslag, och i bästa fall så blir det så att USA lämnar Koreahalvön och det blir en nedrustningsprocess.
– Nordkorea är vinnare oavsett och det är man väl medveten om. Det har varit ett skickligt spel från Kim Jong-Un, säger han.
Den stora frågan nu är vilken vilja som kommer att vinna framöver, tror Swanström.
– Nordkorea vill att man släpper på sanktionerna först och skriver fredsavtal, medan omvärlden är mer intresserade av nedrustningsprocessen, säger han.