Samir Abu Eid om protesterna: ”Troligen fler dödsoffer än vi känner till”

Uppdaterad
Publicerad

Enligt en rapport från människorättsorganisationen Human Rights Watch skjuter iranska säkerhetsstyrkor skarpt mot fredliga demonstranter, och hundratals människor har dödats eller skadats sedan protesterna inleddes den 16 september, efter Masha Jina Aminis död.

– Vi vet inte med säkerhet exakt hur många som har dödats under protesterna. Enligt mäniskorättsorganisationer är det troligt att det är fler än vi känner till, säger SVT:s Mellanösternkorrespondent Samir Abu Eid.

– Dessutom är det många som är försvunna, där familjer ännu inte vet vad som har hänt deras nära och kära, säger Samir Abu Eid, som befinner sig på gränsen mellan Iran och Irak tillsammans med fotograf Salim Alsabbagh.

Det är svårt att veta exakt vad som sker i Iran, eftersom regimen kraftigt strypt tilllgången på internet sedan protesterna började sprida sig över landet.

Protester i Iran

– Det här har regimen gjort tidigare, under andra protester. Regimen har blockerat mobilt internet och populära appar, som till exempel Whatsapp och Instagram.

Det finns dock ett sätt att få internåtkomst, trots regimens åtstramning.

– Det är via VPN. En ung iransk man som jag träffade vid gränsen sa att det vi behöver allra mest nu Iran det är VPN, säger Samir Abu Eid.

Varför rapporterar inte etablerade medier mer om protesterna i Iran? Hör Samir Abu Eid förklara i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Protester i Iran

Mer i ämnet