Foto: SVT

Budgetförhandlingarna bröt samman

Uppdaterad
Publicerad

EU:s förhandlingar om långtidsbudgeten för 2014-20 har brutit samman. Sammanbrottet kom sedan stats- och regeringscheferna diskuterat Herman Van Rompuys nya förslag i drygt tre timmar.

– Det handlar om en europeisk union som är alldeles för splittrad, så enkelt är det. Värden för det här mötet, Van Rompuy, hade ju sagt att han mer eller mindre skulle låsa in EU:s medlemmar under helger för att komma fram till ett beslut. men för honom är det helt enkelt ett fiasko. Man står för långt ifrån varandra, SVT:s korrespondent på plats i Bryssel, Christian Catomeris.

EU:s permanente ordförande Herman Van Rompuy sa på presskonferensen strax efter sammanbrottet att ”Vi måste jobba för en återhållsam budget. Tiderna kräver det.”, och att ”varje euro räknas”.

– Alla är också eniga om att det måste vara en budget som skapar tillväxt . . . Kommande sju år blir avgörande för att få Europa på fötter igen. Därför är det viktigt att vi budgeten blir den rätta. Det finns ingen anledning av vara överdramatisk, sade Van Rompuy.

”Inget oväntat”

Sammanbrottet kom sedan stats- och regeringscheferna diskuterat Herman Van Rompuys nya förslag i drygt tre timmar. Dessförinnan beskrevs situationen från svensk sida som ”frustrerad”, eftersom man inte ansåg att förslaget alls tagit hänsyn till de synpunkter som framfördes i torsdags.

– Det finns en enorm utgiftsförväntan från väldigt många länder och från EU:s institutioner som länder som betalar väldigt mycket till budgeten ifrågasätter, säger statsminister Fredrik Reinfeldt på en presskonferens under fredagen till SVT Nyheter.

– Jag tycker att det har varit konstruktiva och bra samtal, men vi har helt enkelt inte hunnit igenom alla delar. Ta till exempel dom viktiga rabatterna som handlar om inkomstsidan – dom har vi inte hunnit prata igenom tillräckligt, säger Fredrik Reinfeldt.

Sverige stod lierat med Storbritannien, Tyskland, Danmark, Finland och Nederländerna kring krav på nedskärningar på ytterligare 30-60 miljarder euro.

Hård kritik mot Cameron

Från dem som inte ville spara riktades hård kritik mot framför allt den brittiske premiärministern David Cameron.

– Det är oacceptabelt att majoriteten av medlemsländerna låter sig utpressas av David Cameron som ständigt hotar med att blockera framsteg inom EU. Den brittiske premiärministern, som funderar på att leda Storbritannien ut ur EU, har mer inflytande på EU:s framtid än de som engagerar sig för att stärka EU, klagade exempelvis österrikaren Hannes Swoboda, som leder den socialdemokratiska partigruppen i EU-parlamentet, enligt tidningen Daily Telegraph.

Men David Cameron själv var nöjd med det stöd han fick från andra länder.

– Storbritannien har starka allierade som är för en tuff budget. I slutändan hade vi väldigt starka skäl och vi framhävde dem med eftertryck, sade Cameron på sin presskonferens efter mötet.

– Vår åsikt är väldigt enkel: vi kan inte öka utgifterna i EU när vi skär ner på hemmaplan. Det förslag som fanns på bordet var helt enkelt inte bra nog. Det var inte bra nog för Storbritannien och inte heller för Tyskland, Sverige, Nederländerna, Finland och Danmark.

– Det brittiska folket förväntar sig att vi ska kämpa hårt för en bra uppgörelse och det är exakt vad jag tänker göra. Vi har inte lyckats säkra någon överenskommelse, men vi har stoppat vad som var ett oacceptabelt förslag.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.