Här drabbar polis samman med ultraortodoxa judiska demonstranter i Jerusalem.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här drabbar polis samman med ultraortodoxa judiska demonstranter i Jerusalem. Foto: AP

Sammandrabbning mellan polis och ultraortodoxa judiska demonstranter

Uppdaterad
Publicerad

Polisen har med våld försökt skingra en stor grupp ultraortodoxa judiska demonstranter i Jerusalem som protesterar mot en ny bestämmelse i Israel som gör militärtjänst obligatorisk för alla män och kvinnor i landet.

I juni gav Israels högsta domstol mandat att dra in harediska (ultraortodoxa) judar till armén. Gruppen har tidigare fått undantag för militärtjänst för att kunna ägna sig åt religiösa studier – något som varit en omtvistad fråga i årtionden.

En stor folkmassa bestående av harediska män protesterade på onsdagen mot ändringen i värnplikten och drabbade samman med israelisk polis nära en av militärens rekryteringskontor i västra Jerusalem.

Blockerade vägar vid rekryteringskontor

Israelisk polis förklarade demonstrationen som ”olaglig” då några av deltagarna gjorde upplopp, blockerade närliggande vägar och kastade föremål mot polisen. Bland annat vattenkanon användes för att skingra folkmassan.

Den israeliska militären har i månader stått inför personalbrist mitt i sitt pågående krig i Gaza, militära räder på Västbanken och gränsöverskridande sammandrabbningar med den libanesiska gruppen Hizbollah.

Hittills är det inte många haredi-judar under värnpliktskravet som rapporterat in till rekryteringskontoren, enligt The Times of Israel. Gruppen utgör cirka 13 procent av Israels befolkning på cirka 9,5 miljoner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.