Sämsta året någonsin för fransk kärnkraft

Uppdaterad
Publicerad

Frankrike är Europas största producent av el från kärnkraft och normalt står den för 75% av landets elförsörjning. 

Men de senaste månaderna har över hälften av Frankrikes reaktorer stängts ned på grund av skador och underhållsarbeten. Årets produktion är den lägsta någonsin med nuvarande kärnkraftspark. 

Med Europas största kärnkraftspark ses Frankrike ofta som kärnkraftens flaggskepp, men just nu är 26 av landets 56 reaktorer avstängda. På elva av dem utförs underhållsarbeten som försenats under pandemin, och 15 är stängda på grund av skador. 

Flera orsaker 

Det var i fjol som spänningskorrosion först upptäcktes i landets nyaste kärnkraftverk, skador som sedan upptäcktes på flera andra reaktorer. De tros bero på en förändring i konstruktionen och reparationerna är både svåra att utföra och tidskrävande. 

I somras fick dessutom flera reaktorer sänka produktionen, då man fick problem med nedkylningen. De återkommande värmeböljorna hade gjort vattnet för varmt i floderna. 

Lägsta någonsin 

Nu står det klart att årets elproduktion blir den lägsta någonsin med nuvarande kärnkraftspark. 

Det statliga energibolaget EDF, som driver kärnkraftverken, räknar med att kunna leverera 275-285 TWh – maxkapaciteten ligger på 450 TWh. 

En minskning som beräknas kosta 350 miljarder kronor i förlorade inkomster. 

– I dag är vår främsta prioritet att återansluta alla reaktorer till elnätet, vilket vi håller på att göra, säger Jean-Marie Boursier, direktör på kärnkraftverket i Paluel.

El från kol istället

I normala fall är Frankrike en viktig exportör av fossilfri kärnkraftsel till grannländerna. Men för första gången på årtionden kommer Frankrike i år att ha importerat mer el än man exporterat. 

Den senaste tiden har Tyskland sålt el till Frankrike, där det mesta av produktionen kommer från kolkraftverk. 

Vill bygga nytt 

Det rekordsvaga året har väckt liv i en annars lågmäld debatt; om det går att förlita sig på kärnkraften i framtiden. 

Samtidigt överväger den franska regeringen att bygga upp till 14 nya kärnkraftsreaktorer. 

– Det är komplicerat när vi har den här osäkerheten kring kärnkraftens tillgänglighet. Men det är i den kontexten som debatten om kärnkraftens framtid kommer behöva föras i Frankrike, säger Patrice Geoffron, forskningsledare vid universitetet Paris Dauphine.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.